Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tomuto sa hovorí šťastie! Britský pilot Andy (70) prežil pád z kilometrovej výšky

Andy Preston sa musel katapultovať
Andy Preston sa musel katapultovať (Zdroj: i.telegraph.co.uk)

LONDÝN - Sériu nešťastných udalostí prežil sedemdesiatročný britský pilot, ktorý sa musel katapultovať zo svojho klzáku po nehode vo viac ako kilometrovej výške. Potom, čo sa zrazil s iným bezmotorovým lietadlom, dopadol so svojím padákom na pole tesne pred kombajn zbierajúci úrodu. Vďaka svojej pohotovosti si dokázal zachrániť zdravie aj druhýkrát, napísal dnes denník The Telegraph.

K nehode došlo vo výške okolo 1300 metrov v anglickom grófstve Cambridgeshire, kde prebiehala súťaž v bezmotorovom lietaní. Sedemdesiatročný farmár a nadšenec do klzákov Andy Preston sa po zrážke s ďalším lietadlom, ktoré obrátilo jeho stroj a pripravila ho o krídlo, musel opustiť lietadlo a s pomocou padáku mieril k zemi, čo jeden z divákov zachytil na fotografiách.
 
"Mal som šťastie, že som bol tak vysoko a mal čas. Uvedomil som si, že musím von, a urobil som, čo bolo treba," povedal britskému denníku Preston. Okolo neho padali kusy zničeného klzáku, ale našťastie ho nezasiahli. 
 
Keď však senior dosadol do vyrastené pšenica, čakala na neho ďalšie skúška pohotovosti: ocitol sa priamo v ceste kombajnu, ktorý vraj bol niekoľko metrov od neho. "Uhol som aj s padákom nejaké štyri metre na stranu a on prešiel okolo mňa. Neviem, či ma videl," vyhlásil Preston. 
 
Celý incident ho nakoniec stál zranenú nohu, zlomený stavec a klzák v hodnote 30.000 libier. Príčinu zrážky vyšetruje britská asociácia bezmotorového lietania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu