Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Špeciálny prokurátor EÚ tvrdí: Existujú dôkazy o nelegálnom obchodovaní s orgánmi v Kosove!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Existujú "presvedčivé náznaky", že zhruba desať zajatcov bolo počas vojny v Kosove v rokoch 1998-99 zabitých s cieľom nelegálneho obchodovania s orgánmi. V Bruseli to dnes podľa agentúry AP uviedol špeciálny prokurátor EÚ, Američan Clint Williamson.

Ako však dodal, stále neexistuje dostatok dôkazov na to, aby sa tvrdenia o týchto zločinoch dali súdne stíhať. Williamson tiež uviedol, že si v tejto fáze neželá menovať jednotlivých podozrivých.

Európska osobitná vyšetrovacia pracovná skupina (SITF) pod vedením amerického prokurátora začala preverovanie týchto tvrdení o zabíjaní srbských zajatcov albánskymi separatistami z Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) za účelom predaja ich orgánov v roku 2011. 

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) schválilo 25. januára 2011 správu osobitného spravodajcu Dicka Martyho, v ktorej sa hovorí o obchodovaní s ľudskými orgánmi v Kosove a o kosovskom premiérovi Hashimovi Thacim ako šéfovi miestnej mafie. Nelegálny obchod s orgánmi mali viesť práve velitelia UCK.

Schválenie správy otvorilo cestu k rozsiahlemu vyšetrovaniu obvinení, medzi ktorými sú aj tvrdenia, že Thaciho "drenická skupina" bola zapletená do širokého spektra zločinov - vrážd, únosov, pašovania drog, obchodu s bielym mäsom, pašovania zbraní a nelegálneho obchodu s ľudskými orgánmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu