Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident Kosova vyzýva NATO o podporu pri vytváraní riadnej armády

Hashim Thaci
Hashim Thaci (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Kosovský prezident Hashim Thaci vyzval dnes Severoatlantickú alianciu na to, aby podporila ním navrhovanú transformáciu kosovských bezpečnostných zložiek na riadnu armádu disponujúcu ťažkými zbraňami.

Návrh zákona na vytvorenie riadnej armády predložil Thaci ešte minulý týždeň na posúdenie kosovskému parlamentu. Opatrenie sa okamžite stretlo s nesúhlasom tamojšej srbskej menšiny. NATO spoločne so Spojenými štátmi kosovskú vládu dávnejšie varovali, že by mohli obmedziť svoju podporou tamojších ľahko ozbrojených bezpečnostných zložiek. Mohlo by sa tak stať v prípade, ak by sa ich Priština rozhodla transformovať do podoby armády bez potrebnej zmeny ústavy.

Takáto zmena ústavy však bez hlasov srbských poslancov nie je možná, uviedol Thaci. Naopak na schválenie návrhu zákona, ktorý Thaci preložil parlamentu, postačí jednoduchá väčšina hlasov, a na jej dosiahnutie už hlasy srbských poslancov potrebné nie sú. Kosovo by sa podľa Thaciho práve postupným zavádzaním vlastnej obranyschopnosti mohlo stať spôsobilé na to, aby malo "právny nárok uchádzať sa o členstvo v NATO". 

NATO má v Kosove stále 4500 členov mierových jednotiek. Aliancia s USA vyhlásili, že ak bude Thaciho sporný plán na vytvorenie armády schválený, prehodnotia ďalšiu pomoc, ktorú tejto balkánskej krajine dlhodobo poskytujú. Právni experti nemajú jednotný názor, či je zriadenie kosovskej armády zvolenou cestou skutočne možné.

Viac o téme: ArmádaNATOKosovoHashim Thaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu