Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vo viacerých moslimských krajinách bola nedeľa posledným dňom ramadánu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁHIRA - Moslimovia v Saudskej Arábii a v ďalších najmenej 12 krajinách dnes oslávia prvý deň trojdňového sviatku íd al-fitr, ktorým sa tradične končí pôstny mesiac ramadán, napísala agentúra DPA.

Saudská Arábia, kde sa nachádzajú najposvätnejšie islamské pamiatky, oznámila, že nedeľa bola posledným dňom ramadánu. Podobné oficiálne vyhlásenia prišli aj z Bahrajnu, Egypta, Jordánska, Iraku, Kuvajtu, Libanonu, Kataru, Palestíny, Sýrie, Spojených arabských emirátov a Jemenu.

Prvý deň sviatku íd al-fitr sa v pondelok chystá osláviť aj najľudnatejšia moslimská krajina Indonézia, avšak Omán oznámil, že tento sviatok začne oslavovať až v utorok.

Začiatok a koniec mesiacov islamského lunárneho kalendára sa určuje podľa fáz mesiaca pozorovateľných voľným okom.

Americký prezident Barack Obama zaželal moslimom v Spojených štátoch a inde vo svete požehnané a veselé oslavy ich sviatku.

"Íd al-fitr je jednak ukončením ramadánu, ako aj oslavou hodnôt, ktoré nás ako ľudstvo spájajú," uvádza sa v dnešnom vyhlásení Bieleho domu. Moslimský sviatok íd al-fitr sa začne dnes alebo v utorok - v závislosti od toho, kde sa kedy ukáže mesačný nov. Trvá tri dni a je ukončením pôstneho mesiaca ramadán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu