Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Demonštrácie v Paríži sa zvrhli: Potyčky s políciou, desiatky zatknutých!

Protesty v Paríži Zobraziť galériu (7)
Protesty v Paríži (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Viac ako 30 ľudí skončilo v sobotu večer v putách polície vo francúzskej metropole Paríž, kde sa zhromaždili tisíce ľudí, ktorí prišli vyjadriť svoj odpor k prebiehajúcim izraelským vojenským zásahom v palestínskom Pásme Gazy.

Propalestínska demonštrácia sa konala napriek zákazu parížskych úradov, ktoré reagovali na minulotýždňové nepokoje, ktoré sa skončili potýčkami s políciou a útokom na dve synagógy.. Polícia musela aj v sobotu v reakcii na násilné správanie davu použiť slzotvorný plyn.

Okrem Paríža sa veľké protiizraelské demonštrácie konali v mestách Lyon, Marseiile či Štrasburg. Francúzsko je totiž domovom jednej z najväčších moslimských menšín v Európe. Desaťtisíce ľudí však vyšli v sobotu do ulíc aj v Londýne.

Protesty v Paríži
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Izraelské sily už takmer dva týždne pokračujú v ofenzíve v Pásme Gazy, ktoré je odpoveďou na raketové útoky tamojších palestínskych ozbrojencov. Násilie je vyústením napätia spôsobeného júnovým únosom a zabitím troch izraelských tínedžerov a následným upálením palestínskeho mladíka.

Izraelská ofenzíva si podľa aktuálnych informácií vyžiadala takmer 350 mŕtvych a viac ako 2500 zranených Palestínčanov, z ktorých väčšinu tvoria civilisti. Odhadom 1400 rakiet, ktoré vypálili islamskí militanti z Pásma Gazy, si vyžiadali tri obete na území židovského štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu