Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jeruzalem bol svedkom protestov: Palestínské demonštrácie opäť prerástli do násilností

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: timesofisrael.com)

JERUZALEM - V Jeruzaleme a na okupovanom Západnom brehu prišlo v piatok k ďalším násilnostiam medzi izraelskými policajnými zložkami a palestínskymi demonštrantami. Tým sa nepáči prístup židovského štátu k jeruzalemskej Chrámovej hore, kde sídli aj posvätná mešita al-Aksá. Izrael desaťročia zakazoval Židom modliť sa v tejto časti Jeruzalema, v posledných týždňoch ju však navštívili niekoľkí krajne pravicoví izraelskí politici, čo Palestínčania označili za provokáciu.

K najnovším násilnostiam prišlo najmä vo východnom Jeruzaleme, kde polícia proti demonštrantom použila aj slzotvorný plyn. Reagovala tým na útoky Palestínčanov, ktorí na príslušníkov bezpečnostných zložiek hádzali kamene a podpaľovali tam pneumatiky. 

Izrael minulý týždeň na jeden deň obmedzil vstup do al-Aksá, z hľadiska moslimov tretej najposvätnejšej pamiatky. Reagoval tak na incident, počas ktorého Palestínčan postrelil krajne pravicového izraelského aktivistu. Uzavretie al-Aksá nahnevalo prozápadného jordánskeho kráľa Abdalláha, ktorý oficiálne vykonáva funkciu strážcu posvätného moslimského chrámu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu