Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

ONLINE Izrael zaútočil na Gazu: Zverejnili VIDEO nočnej invázie!

Bombardovanie pásma Gazy Zobraziť galériu (15)
Bombardovanie pásma Gazy (Zdroj: SITA)

GAZA - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil inváziu po dňoch intenzívneho raketového ostreľovania zo strany militantov. Doteraz útočila izraelská armáda prevažne zo vzduchu. Hovorca armády generál Moti Almoz uviedol, že pozemná invázia je druhou fázou rozsiahlejšej operácie a opätovne vyzval civilistov v Gaze, aby odišli z ohrozených oblastí. Prvotná fáza je zameraná proti tunelom, ktoré Hamás vykopal pod hranicami s Izraelom. Podľa hovorcu operácia potrvá dovtedy, "kým bude potrebná".

12:13 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes na zasadaní vlády povedal, že ozbrojené sily dostanú pokyn, aby sa pripravili na možnosť výrazného rozšírenia pozemných operácií. "Včera večer začali naše jednotky pozemnú operáciu zameranú na zničenie tunelov teroristov," uviedol Netanjahu podľa agentúry DPA na zasadaní vlády, ktoré vysielala izraelská televízia. "Vzhľadom na to, že tie tunely sa nedajú zlikvidovať len zo vzduchu, pomáhajú pri tom aj naše pozemné jednotky," uviedol ďalej izraelský premiér. "Izrael prijal aj egyptský návrh na prímerie, aj výzvu OSN na zastavenie bojov z humanitárnych dôvodov... v oboch prípadoch Hamas pokračoval v odpaľovaní rakiet," dodal Netanjahu.

Fotka tanku nočným videním
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

11:16 Izrael v piatok oznámil, že pri pozemnej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá sa začala už predchádzajúci večer, zahynul jeden vojak a dvaja utrpeli zranenia. Palestínčania hlásia zatiaľ 23 obetí, koľkí z nich sú bojovníci, nie je zatiaľ známe. Izrael poslal vojakov a tanky do Gazy, aby zasadil Hamásu "významný úder". Hamás reagoval, že Izrael zaplatí za svoje konanie "vysokú cenu".

Prechod vojakov do pásma
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

9:47 Približne 20 Palestínčanov zahynulo v noci nadnes pri izraelskej pozemnej ofenzívne v pásme Gazy, čím sa celkový počet palestínskych obetí od začiatku eskalácie napätia zvýšil na 258. Zranených je 1980 osôb, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na palestínske zdravotnícke zdroje. 

Dym stúpa po izraelskom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

9:16 Izraelská armáda vo štvrtok večer ohlásila zabitie svojho prvého vojaka od spustenia pozemnej ofenzívy. Pri operácii utrpeli zranenia ďalší dvaja príslušníci izraelskej armády, uviedla agentúra Reuters. Armáda židovského štátu sa sústredila na zničenie raketových odpaľovacích zariadení, tunelov a množstva iných objektov. Izrael pozemnou ofenzívou zintenzívnil svoju 11-dňovú vojenskú operáciu proti vedeniu hnutia Hamas v súvislosti s neustávajúcim ostreľovaním izraelských miest z pásma Gazy. 

7:16 Americký minister zahraničia John Kerry v telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vyhlásil, že očakáva, že pozemná operácia bude presne cielená, napísal denník Haarec. Prezident palestínskej autonómie Mahmúd Abbás žiada okamžité ukončenie akcie. 

 
Pásmo Gazy
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)
 
22:59 Izraelská pozemná ofenzíva, ktorá sa dnes začala v pásme Gazy, bude mať hrozné následky. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásilo palestínske radikálne hnutie Hamas. "Nevystraší to lídrov Hamasu ani palestínsky ľud," povedal hovorca hnutia Sámí Abú Zuhrí. "Varujeme (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua pred hroznými následkami tohto nerozumného činu," dodal.
 
22:01 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil armáde, aby začala pozemnú operáciu v pásme Gazy. Z oficiálneho vyhlásenia o rozhodnutí premiéra a ministra obrany vyplýva, že cieľom operácie je zabrániť využívaniu tunelov vedúcich z pásma Gazy do Izraela na teroristické aktivity. Armáda následne oznámila, že spustila pozemnú operáciu v pásme Gazy, a to s cieľom zasadiť "významný úder teroristickej infraštruktúre Hamasu", uviedla agentúra AP. Očití svedkovia a obyvatelia Gazy informovali o silnej delostreleckej paľbe a ostreľovaní z plavidiel pozdĺž hraníc s Izraelom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu