Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záborská: Sulík a Flašíková Beňová si robia zásluhy za list predsedovi NR

Anna Záborská
Anna Záborská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za list jedenástich europoslancov predsedovi Národnej rady (NR) SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD), ktorým žiadajú pre poslancov Európskeho parlamentu (EP) možnosť vystúpiť v NR SR, si robia zásluhy Richard Sulík (SaS) a Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).

"Nemám rada, keď si z toho niekto robí osobné zásluhy. Ak by sme takéto spoločné listy prezentovali ako zásluhu jedného človeka, či už pani Flašíkovej Beňovej, alebo pána Sulíka, tak sa môže stať, že sa v budúcnosti nedohodneme na žiadnom liste," povedala v politickej diskusii na portáli Teraz.sk europoslankyňa Anna Záborská (KDH).

Dodala, že podľa jej informácií napokon list nepodpísal iba Boris Zala a Monika Smolková (obaja Smer-SD), ostatní jedenásti europoslanci sa na jeho texte dokázali zhodnúť. "Už v dvoch predchádzajúcich volebných obdobiach európski poslanci komunikovali, rozprávali sa s vedením Národnej rady a hovorili o tom, že by sme chceli byť viac vtiahnutí aj do domácej politiky," vysvetľuje Záborská.

"Hovorili sme o 'vstupke' do parlamentu, ktorá sa napokon, po dvoch rokoch, vyriešila. Hovorili sme o prístupe na internet. A hovorili sme už v tých rokoch 2004 – 2009 aj o možnom vystúpení v NR SR," dodáva.

Po prvej tohoročnej schôdzi EP 2. júla sa novozvolení eurposlanci k problému vrátili. "Bola to taká diskusia pri stole. Tentoraz to navrhol pán Sulík, ktorý ako predseda NR SR zrušil post kontaktnej osoby medzi slovenským a európskym parlamentom, čo bolo paradoxné. Ale tentoraz táto myšlienka vyšla z jeho úst. A dohovorom bolo, aby koncept toho listu pripravila pani Flašíková Beňová a my, ostatní poslanci sme ho pripomienkovali," konštatovala Záborská.

Konkrétna forma, ako by europoslanci mohli vystupovať v Národnej rade SR, podľa nej závisí od rozhodnutia predsedu parlamentu Pavla Pašku. "Podstatné nie je ani koľko, ani ako často, ani ako dlho. Dôležité je to, aby sme my ako europoslanci mali možnosť hovoriť aj na slovenskej oficiálnej scéne, nielen cez médiá, o tom, čo robíme v EP," povedala s tým, že táto aktivita je aj reakciou na alarmujúco nízku účasť na tohoročných eurovoľbách.

Na poznámku, že listom europoslancov nie je nadšený ani jej stranícky predseda Ján Figeľ, ktorý poukázal na súčasnú možnosť členov EP vystupovať v eurovýbore NR SR, Záborská reagovala, že s ním na túto tému zatiaľ nehovorila. "Niekoľkokrát sme žiadali, aby eurovýbor zasadal v pondelok alebo v piatok, keď máme väčšiu možnosť ostať na Slovensku, alebo prísť skôr z Bruselu alebo Štrasburgu. Ten výbor zasadá v stredu. Odpoveď bola, že poslanci kvôli europoslancom nebudú zasadať ani v pondelok, ani v piatok. My, ak nechceme absentovať na nejakom dôležitom zasadnutí v Bruseli alebo Štrasburgu, nemáme fakticky možnosť zúčastniť sa zasadania tohto výboru," zdôraznila Záborská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu