Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Štefanec: Fico porušuje zákon, do Bruselu pôjde bez mandátu NR SR

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico pôjde podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca na rokovanie európskej rady bez mandátu slovenského parlamentu, čím porušuje zákon. Ako povedal Štefanec dnes na tlačovej besede, Fico porušuje pravidlá a zákony, pretože pred každým zasadnutím európskej rady si má prísť do parlamentu po mandát, s ktorým zastupuje Slovensko.

Podľa ústavného zákona musí prísť člen vlády pred rokovaním v Bruseli na rokovanie parlamentného výboru pre európske záležitosti konzultovať svoj postoj. „Fico ignoruje pravidlá a zákon. Vyzývame ho preto verejne, aby nepoškodzoval slovenské záujmy. Vyzývam ho, aby dodržal jednotnú pozíciu v slovenskej zahraničnej politike a presadzoval kroky, ktoré pomôžu obmedziť ruskú agresiu na Ukrajine,“ povedal Štefanec.

Štefanca veľmi znepokojuje postoj, cynizmus a dvojtvárnosť Fica, ktorý v Bruseli schvaľuje sankcie proti Rusku a doma ich kritizuje. „Takýto postoj znevažuje postoj Slovenska ako dôveryhodného partnera,“ konštatoval s tým, že mnoho poslancov Európskeho parlamentu sa ho pýta, prečo Fico spochybňuje dohody a pravidlá, na ktorých sa dohodlo na európskej pôde. "Považujem za nezodpovedné, aby Fico pokračoval v týchto vyjadreniach." 

Fico viackrát na Slovensku kritizoval sankcie proti Rusku. Ako však upozornil predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, sám ich v Bruseli schválil 16. júla. 

SDKÚ vyzýva premiéra, aby dodržiaval proeurópsky postoj a neškodil Slovensku 

Strana SDKÚ-DS vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby dodržiaval proeurópsky postoj a nepodporoval svojimi postojmi agresiu Ruska. Podľa podpredsedu strany a europoslanca Ivana Štefanca je viac ako dôležité, aby Slovensko nezapredalo svoju pozíciu za ekonomické výhody a nepodporovalo škodlivú populistickú politiku, ktorá napomáha násiliu a extrémizmu. 

"Vyzývame premiéra, aby presadzoval kroky, ktoré napomôžu obmedziť agresiu Ruskej federácie, ktorá ohrozuje mier vo svete," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Štefanec.

Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník vyzval premiéra, aby v prípade, že má iný názor a riešenie vojenského konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom, má ho povedať na summite. "Presadzujte tento postoj. Ale keď nemáte, tak vás vyzývame, aby ste dodržiavali záväzky Slovenska ako členského štátu EÚ a NATO a nespochybňujte svojimi vyhláseniami túto politiku a Slovensko ako spojenca," vyzval Kaník Fica.

Podľa neho je dôležité, aby sme svojím postojom potvrdili, že patríme k EÚ a NATO. "Vždy je dôležité, ku komu patríme. Je dôležité, že dnes patríme k demokratickým a slobodným krajinám. Preto vyzývame, aby premiér nerobil hanbu Slovensku," poznamenal Kaník.

Jeden mandát chce novelou ústavy presadiť aj OĽaNO

Poslanci Národnej rady SR by nemali byť zároveň predsedami vyšších územných celkov alebo starostami. V novele ústavy to navrhujú poslanci za OĽaNO. "Navrhovanou legislatívnou úpravou by sa zaviedol princíp jedného mandátu pri výkone tejto verejnej funkcie a poslancom NR SR by sa umožnilo, aby vykonávali svoju funkciu zodpovedne, plnohodnotne a nezávisle," argumentujú obyčajní ľudia. Zavedenie princípu jedného mandátu podľa nich nebráni uplatneniu základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám v zmysle Ústavy SR, ani práva zúčastňovať sa na správe vecí verejných.

Ľudia združení okolo Igora Matoviča upozorňujú, že súčasný stav môže viesť ku kumulácii moci a nie k jej pluralizácii. "V takejto situácii hrozí, že jeden zo subjektov začne kumulovať mocenské funkcie až do bodu vytvorenia monopolu moci. Úlohou ústavy ako základného právneho prameňa je vytvoriť právny rámec, ktorým by zamedzil vzniku takejto situácie. V duchu tejto myšlienky sa predkladaný návrh ústavného zákona snaží znemožniť poslancovi ako predstaviteľovi zákonodarnej moci kumuláciu ďalších mocenských funkcií," vysvetľujú zákonodarcovia za OĽaNO. 

Obyčajní ľudia už identickú právnu normu do parlamentu predkladali aj v minulom roku, parlament ju zamietol. Princíp jeden mandát stačí presadzuje aj KDH, do parlamentu na septembrovú schôdzu rovnako predložilo novelu ústavy, ktorá zakazuje, aby starostovia, primátori a predsedovia samosprávnych krajov mohli byť poslancami Národnej rady SR alebo Európskeho parlamentu. Novelu ústavy, podľa ktorej by poslanci parlamentu nemali byť zároveň primátormi, predsedami vyšších územných celkov alebo šéfmi verejnoprávnych inštitúcií do NR SR predložila aj opozičná SaS. Podobné novely s princípom jedného mandátu pre poslancov NR SR teda naraz predložili tri opozičné parlamentné strany z piatich. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu