Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výsledok ničivej búrky Arthur: Bez elektriny 250 tisíc domácností!

Takto Arthur vyčíňal v Kanade
Takto Arthur vyčíňal v Kanade (Zdroj: SITA)

OTTAWA - Búrka Arthur, sprevádzaná vetrom o rýchlosti blížiaceho sa hurikánu a prívalovým dažďom, sa v sobotu presunula z východného pobrežia USA severnejšie do Kanady, kde lámala stromy a pripravila o elektrinu 250.000 zákazníkov.

Hovorca kanadského hurikánového centra Chris Fogarty agentúre Associated Press povedal, že vietor slabne, ale premáčanú provinciu Nový Brunšvik čaká ešte viac zrážok.

V sobotu, kým do razil do atlantickej časti Kanady, Arthur zoslabol z hurikánu na posttropickú búrku. Podľa kanadských úradov ju v oblasti Halifaxu sprevádzal vietor do 116 km/h a v niektorých častiach provincie Nový Brunšvik napršalo 127 cm dažďových zrážok.

V sobotu večer zoslabol sprievodný vietor búrky na 90 km/h. Energetické závody v najvýchodnejšej kanadskej provincii Nové Škótsko uviedli, že v sobotu popoludní mali bez elektriny 135.000 zákazníkov. V Novom Brunšviku ju nemalo 115.000. A varovali obyvateľov, že bez zostanú možno až dva dni, vzhľadom na rozsiahle škody, ktoré Arthur spôsobil.

Búrka si vynútila tiež zrušenie letov a ich meškania na letisku Halifax v Novom Škótsku. Kanadské hurikánové centrum predpovedalo, že búrka počas dnešnej noci zotrvá v oblasti a v nedeľu postúpi cez Záliv sv. Vavrinca k Newfoundlandu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu