Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európski lídri sa snažia udržať Britániu v EÚ, Cameron varuje: Bude to ťažké!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Lídri 28 členských štátov Európskej únie nominovali dnes na funkciu šéfa Európskej komisie bývalého luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera. Proti Junckerovej nominácii hlasoval len britský premiér David Cameron a jeho maďarský náprotivok Viktor Orbán.

Cameron, ktorý má voči Junckerovej nominácii na najvýznamnejšiu funkciu v EÚ vážne výhrady, bezprostredne po voľbe uviedol, že udržať Britániu v EÚ bude teraz ťažké. Junckera nazval arcifederalistom neschopným uskutočňovať reformy, ktoré Cameron a britskí voliči od Európskej únie požadujú.

Ostatní lídri EÚ sa podľa agentúry Reuters okamžite po hlasovaní pokúšali Camerona - a čoraz euroskeptickejších britských voličov - upokojiť, pričom viacerí z nich britského premiéra ubezpečili, že sa budú vážne zaoberať britskými obavami o budúcnosť EÚ a prehodnotia proces výberu budúcich predsedov Európskej komisie. 

"Som presvedčená, že závery, ku ktorým sme (na summite EÚ) dospeli, dokazujú, že sme pripravení brať obavy Británie vážne," uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá je podľa agentúry Reuters horlivou zástankyňou zotrvania Británie v EÚ. "Celý strategický program je odrazom britskej túžby po modernej, otvorenej a efektívnej Európskej únii, ku ktorej sa sama pripájam," dodala Merkelová. 

Britský premiér tvrdí, že Juncker je staromódny federalista, ktorému chýba vôľa a schopnosti Európsku úniu reformovať. Iní lídri naopak vysvetlili, prečo je podľa nich bývalý luxemburský premiér správnym človekom na správnom mieste. 

Grécky premiér Antonis Samaras napríklad nazval Junckera "nadšeným Európanom, ktorý vie urovnávať rozpory..., ale zároveň je realista".

"Epizóda s Junckerom je pre Davida Camerona jednoznačne zásadnou porážkou, ktorá bez odškodnenia zvyšuje riziko odchodu Británie z EÚ," uviedol na margo Junckerovej nominácie Mats Persson, riaditeľ londýnskeho think-tanku Open Europe.

Predstavitelia severských štátov, ktoré sú tradičnými spojencami Británie v EÚ, sa snažili závažnosť rozkolu zľahčiť a zdôraznili, že sa budú snažiť udržať Britániu v Únii. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu