Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Barroso odsúdil streľbu na utečencov pri Luhansku, pozval Porošenka do Bruselu

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso odsúdil dnes pondelkový útok na konvoj autobusov s utečencami pri východoukrajinskom meste Luhansk. Súčasne vyzval ukrajinskú stranu na dôkladné vyšetrenie celého incidentu.

Barroso zdôraznil, že je nevyhnutné chrániť životy civilistov a zastaviť ozbrojené strety na ukrajinsko-ruských hraniciach. Zároveň odsúdil prísun zbraní a ozbrojencov z Ruska na Ukrajinu.

Šéf EK sa dnes i v pondelok telefonicky spojil s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Tlmočil mu pritom pozvanie na oficiálnu návštevu inštitúcií EÚ v Bruseli, ktorá by sa mala uskutočniť v blízkej budúcnosti.

Barroso tiež informoval Porošenka, že na summite Colná únia - Ukrajina, ktorý sa uskutoční 26. augusta v bieloruskom Minsku, bude EÚ zastupovať šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, eurokomisár pre obchod Karel De Gucht a komisár pre energetiku Günther Oettinger. 

Porošenko zavíta 30. augusta do Bruselu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zavíta 30. augusta na pozvanie predstaviteľov Európskej únie do Bruselu. V utorok o tom informovala prezidentská webová stránka. Porošenko prijatie pozvania potvrdil počas telefonickej konverzácie s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom. Ukrajinský prezident nebol pozvaný na mimoriadny summit lídrov 28-členného bloku, ktorý sa v tento deň v belgickej metropole koná, namiesto toho sa zúčastní na bilaterálnych rozhovoroch s Barrosom a Hermanom Van Rompuyom, stálym predsedom Európskej rady, informoval nemenovaný diplomatický zdroj EÚ.

Komisia v rovnakom čase informovala, že 26. augusta posiela na rokovania do Minsku svoju vysokú predstaviteľka pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová a komisárov pre obchod a energetiku. Na rozhovoroch sa zúčastní aj Porošenko a Moskvu bude zastupovať prezident Vladimir Putin. Témou oboch stretnutí bude predovšetkým hľadanie riešení napätej situácie na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu