Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenskí europoslanci nedostanú zákonnú možnosť vystupovať v pléne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí europoslanci nedostanú zákonnú možnosť predniesť v Národnej rade (NR) SR správu o svojej činnosti. Parlament totiž dnes odmietol novelu Rokovacieho poriadku NR SR z dielne Jozefa Viskupiča a Branislava Škripeka z OĽaNO.

Viskupič ešte pred začiatkom schôdze povedal, že aj keby novela neprešla, europoslanci by mali prezentovať svoju prácu aj bez tejto právnej normy. Zariadiť by to mal podľa Viskupiča predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

"Bol som za predsedom Paškom, nápad sa mu páči a sľúbil, že sám bude pozývať europoslancov, aby pri európskych témach prišli a vysvetlili dôvody prijatia transpozície," povedal nedávno Viskupič.

Predstava poslanca OĽaNO je taká, že europoslanci by mali chodiť do pléna hovoriť k prijímaným transpozíciám, vysvetľovať dôvody prijímania, priblížiť situáciu z europarlamentu.

Predkladatelia si od zmeny zákona sľubovali lepšiu informovanosť ľudí o práci europoslancov v Bruseli, posilnenie väzby NR SR a europoslancov, a tiež lepšiu informovanosť o činnosti europoslancov najmä vo vzťahu k uplatňovaniu zásady subsidiarity.

"Javí sa ako potrebné a žiaduce, aby poslanci Európskeho parlamentu mali možnosť predniesť správy o svojej činnosti a prezentovať svoju prácu a dosiahnuté výsledky pred poslancami národnej rady," píšu v dôvodovej správe k novele navrhovatelia.

Opoziční poslanci dôvodili aj nízkou volebnou účasťou v eurovoľbách, ktorá pramení napríklad zo slabej informovanosti o práci europoslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu