Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brutálny útok na fanúšikov futbalových MS: Sledovali zápas v televízii, potom to prišlo!

Mohutný výbuch v Nigérii
Mohutný výbuch v Nigérii (Zdroj: YouTube)

DAMATURU – Mohutný výbuch otriasol v utorok večer mestom Damaturu na severovýchode Nigérie. K explózii došlo na mieste, kde sa zhromaždili fanúšikovia, ktorí na otvorenom priestranstve sledovali televízny prenos zo zápasu futbalových majstrovstiev sveta v Brazílii. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Očití svedkovia videli, ako do miestnej nemocnice na korbách nákladných áut privážajú zranených. Podľa vyhlásenia nemocnice je najmenej 15 ľudí v kritickom stave. Predstaviteľ miestnej polície potvrdil, že išlo o "útok" samovražedného atentátnika, ale ďalšie podrobnosti uviesť odmietol.  Nigérijská vláda už predtým varovala občanov, aby zápasy futbalových majstrovstiev sveta nesledovali hromadne na verejných priestranstvách.

Mesto Damaturu je metropolou štátu Yobe ležiacim v oblasti, v ktorej operuje militantná islamistická organizácia Boko Haram. Tá v apríli uniesla zo školy v susednom štáte Borno vyše 200 dievčat. Skupina Boko Haram, ktorej názov znamená "Západná výchova je hriešna", pôsobí na severe Nigérie, kde uskutočňuje útoky proti vládnym inštitúciám a civilistom. Jej cieľom je vytvoriť z Nigérie moslimský štát založený na striktnom výklade práva šaría. Pri početných útokoch zabila táto skupina vyše 1500 ľudí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu