Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za výbuchom ukrajinského plynovodu mohol byť teroristický útok!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB)

KYJEV - Operatívna skupina ukrajinského ministerstva vnútra skúma možné príčiny dnešného výbuchu na tranzitnom plynovode v Poltavskej oblasti. Vyšetrovatelia pracujú s viacerými verziami, kľúčovou z nich je možnosť teroristického útoku, informovala tlačová služba rezortu vnútra v Kyjeve s odvolaním sa na ministra vnútra Arsena Avakova.

Podľa jeho názoru je diverzia na plynovode v Poltavskej oblasti ďalším pokusom ruskej strany o diskreditáciu Ukrajiny ako partnera v plynárenskej oblasti.V oblasti nehrozí už katastrofa, tranzit plynu pokračuje v plnom objeme cez rezervný plynovod, dodal minister.

Informovalo o tom internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.Podľa rovnakého zdroja sa vo veci začalo už trestné stíhanie.Ukrajinské ministerstvo energetiky hovorilo krátko predtým o možnom teroristickom útoku ako príčine explózie a pripomenulo, že by to nebol prvý útok podobného typu.

Prvé informácie z Ukrajiny hovorili o tom, že príčinou explózie sa stalo narušenie hermetickosti plynovodu.

Plynovodom prúdi plyn aj na Slovensko 

O výbuchu a následnom požiari na tranzitnom plynovode, prepravujúcom ruský plyn cez územie Ukrajiny na Slovensko, informovali dnes tlačové agentúry UNIAN a Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na príslušnú pobočku rezortu vnútra.

K výbuchu, ktorého príčiny objasnia až po nevyhnutných prácach na likvidácii následkov udalosti, došlo podľa rovnakého zdroja v Lochvyckom okrese Poltavskej oblasti.

K stratám na životoch nedošlo, aj keď plamene siahali až do výšky 230 metrov a teplotné zmeny boli citeľné až v okruhu jedného kilometra.

Poltavská oblasť je jednou z 24 oblastí Ukrajiny. Na východe susedí s Charkovskou, na severevýchode so Sumskou a na juhovýchode s Dnepropetrovskou oblasťou. Lochvyckyj okres sa nachádza na severe Poltavskej oblasti.

Gazprom upokojuje Európu: Výbuch neohrozí dodávku plynu 

Výbuch tranzitného plynovodu na Ukrajine neobmedzil dodávky ruského plynu do Európy. Tieto dodávky sú totiž transportované paralelným plynovodom, uviedol zdroj z ruského plynárenského koncernu Gazprom. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Export sa neprerušil. Existuje paralelný plynovod," povedal zdroj pre Reuters.Ukrajinská polícia dnes uviedla, že explózia a následný požiar zasiahli tranzitný plynovod. K výbuchu, ktorého príčiny objasnia až po nevyhnutných prácach na likvidácii následkov udalosti, došlo podľa rovnakého zdroja v Lochvyckom okrese Poltavskej oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu