Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Intenzívne pátranie v Nigérii: Uneseného Brita hľadá polícia aj armáda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JOS – Nigérijské bezpečnostné zložky pátrajú po britskom stavebnom robotníkovi, ktorého údajne uniesli vo zväzovom štáte Plateau. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Pátranie sa začalo, keď muž neprišiel v sobotu ráno do práce, uviedol kapitán Ikedichi Iweha, hovorca špeciálnej pracovnej skupiny zloženej z príslušníkov armády a polície. Zatiaľ nie je známe, či údajní únoscovia patrili k islamistickej sekte Boko Haram alebo ide len o banditov. Sekta Boko Haram si sa do pozornosti celého sveta dostala v apríli, keď v severonigérijskom štáte Borno uniesla z miestnej školy vyše 200 dievčat. 

Únosy cudzincov ozbrojenými skupinami na juhu krajiny, ktorý je bohatý na ropu, sú už niekoľko rokov pomerne bežnou praxou. Čoraz bežnejšími sa však v ostatnom čase stávajú aj únosy cudzích štátnych príslušníkov na prevažne moslimskom severe. Na rozdiel od juhu, kde sú hlavným motívom peniaze z výkupného za obete únosov, sú hlavné dôvody takéhoto konania na severe prevažne ideologické.

Zväzový štát Plateau sa nachádza v tzv. "strednom páse" - regióne, kde sa prevažne moslimský sever stretáva s kresťanským juhom Nigérie a kde žijú vedľa seba komunity z rozličných etnických a náboženských komunít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu