Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajinu bude viesť miliardár, Porošenko víťazom prezidentských volieb

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prozápadný miliardár Petro Porošenko sa stal oficiálne víťazom prezidentských volieb na Ukrajine. Potvrdila to v pondelok volebná komisia. Porošenko si podľa jej údajov v prvom kole v nedeľu zabezpečil viac než polovicu hlasov a druhé kolo sa tak už konať nemusí.

Po spočítaní viac než 90 percent hlasov komisia uviedla, že "Čokoládový kráľ" presvedčil 54,33 percenta voličov. Jeho hlavná rivalka, expremiérka Julija Tymošenková získala 13 percent hlasov.

Medzinárodní pozorovatelia na čele s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ocenili v pondelok priebeh prezidentských volieb na Ukrajine. Hlasovanie podľa nich vo veľkej väčšine prebehlo v súlade s medzinárodnými pravidlami a základnými slobodami napriek tomu, že voľbám na východe krajiny bránili ozbrojení separatisti. Proruskí povstalci v Doneckej a Luhanskej oblasti ešte v nedeľu vyhlásili spoločnú novú republiku "Nové Rusko" (Novorossija), pričom odmietajú vládu v Kyjeve a prezidentské voľby považujú za nelegitímne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu