Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nový prezident Ukrajiny získal po sčítaní hlasov nadpolovičnú väčšinu

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Víťazom ukrajinských prezidentských volieb sa stal Petro Porošenko, ktorý v prvom kole získal 54,7 percenta odovzdaných hlasov. Oznámil to dnes šéf ukrajinského parlamentu a úradujúci prezident Oleksandr Turčynov s odvolaním sa na správu ústrednej volebnej komisie, ktorá už spracovala všetky odovzdané volebné lístky z nedeľného hlasovania.

Za Porošenkom zostala na druhom mieste so ziskom 12,8 percenta hlasov líderka strany Vlasť Julija Tymošenková, tretí je novinár a politik Oleh Ljaško, ktorý získal 8,3 percenta. Proruského kandidáta Strany regiónov Michaila Dobkina podporili tri percentá voličov a pre šéfa nacionalistickej strany Sloboda Oleha Ťahnyboka hlasovalo 1,2 percenta aktívnych voličov. Vodca pravicových radikálov Dmytro Jaroš skončil s 0,7 percentami odovzdaných hlasov.
 
Vplyvný post kyjevského starostu obsadí vodca hnutia UDAR Vitalij Kličko, povedal Turčynov. Populárny boxerský šampión pôvodne v prezidentských voľbách tiež kandidoval, hneď na začiatku kampane sa ale kandidatúry vzdal v prospech svojho spojenca Porošenka. Ten kandidoval ako nezávislý. Kličko podľa ukrajinských médií v Kyjeve vyhral so ziskom 56,5 percenta hlasov.
 
Podľa agentúry Unian Turčynov už zahájil prípravu inaugurácie novej hlavy štátu. Ministerstvo zahraničia má zostaviť zoznam pozvaných hostí a ministerstvo vnútra má zaistiť bezpečnosť.
 
Porošenkova hovorkyňa Irina Frizová neskôr spresnila, že inaugurácia novej hlavy štátu sa uskutoční v sobotu 7. júna. Hovorca podľa agentúry Interfax poprela, že by sa počítalo s nejakými oslavami na ústrednom kyjevskom námestí Nezávislosti, zvanom Majdan; práve pod touto zámienkou chcel Turčynov podľa ukrajinských médií zlikvidovať stanový tábor demonštrantov, ktorí od minulého novembra zostávajú na Majdane.
 
Sám Porošenko v nedeľu po vyhlásení prvých volebných odhadov povedal, že by chcel inauguráciu vykonať vo východoukrajinskom Donecku. Odtiaľ boli v posledných dňoch hlásené intenzívne zrážky vládnych jednotiek s proruskými separatistami .
 
Ruský prezident Vladimir Putin podľa svojho hovorcu Dmitrija Peskova pozvánku na Porošenkovu inaugurácii neobdržal.
 
Porošenkovi už v stredu k zvoleniu zablahoželal americký prezident Barack Obama, v noci na dnes gratuláciu do Kyjeva poslal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Z Moskvy blahoželanie podľa ukrajinských novinárov zatiaľ nedošlo, šéf Kremľa Vladimir Putin údajne čaká na vyhlásenia konečných výsledkov.
 
Prvá cesta v novej funkcii zavedie Porošenka do Varšavy. Ukrajinské médiá dnes s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu oznámili, že budúci utorok by sa nový ukrajinský prezident mal v hlavnom meste Poľska stretnúť s Obamom. Nasledovať má cesta do Normandie, kam je Porošenko rovnako ako mnoho ďalších svetových štátnikov pozvaný na oslavy 70. výročia vylodenia spojencov v druhej svetovej vojne. Medzi pozvanými je aj Putin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu