Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americká armáda sa v rámci šetrenia zbavuje svojich nehnuteľností v Európe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká armáda sa zbavuje svojich nehnuteľností v Európe vrátane golfových ihrísk, strelníc, hotelov či muničných skladov so zámerom ušetriť finančné prostriedky na pozadí rozpočtových škrtov vlády. Oznámila to v piatok agentúra Reuters.

Kontraadmirál John Kirby zdôraznil, že rozhodnutie vrátiť nehnuteľnosti hostiteľským krajinám - Belgicku, Británii, Dánsku, Grécku, Nemecku a Taliansku - neovplyvní rozmiestnenie európskych základní americkej armády, čo je v súčasnosti vzhľadom na krízu na Ukrajine citlivou tematikou.

"Opatrenie nezníži našu vojenskú schopnosť plniť bezpečnostné záväzky na kontinente," uviedol Kirby na margo najvážnejšej patovej situácie medzi Ruskom a Západom od čias studenej vojny. Armáda sa hodlá vzdať 21 lokalít, čím ročne ušetrí približne 60 miliónov dolárov na ich prevádzke.

Pentagón zápasí s realizáciou rozpočtového zníženia v rozsahu jedného bilióna dolárov rozplánovaného na obdobie desiatich rokov. Kongres na armádu vyvíja tlak, aby sa zbavila svojich nepodstatných zariadení v zahraničí ešte predtým, ako k podobnej redukcii dôjde aj na území Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu