Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin demonštruje svetu silu Ruska: Moskvu zaplavili vojaci, tanky, rakety a lietadlá!

Veľkolepé oslavy konca druhej svetovej vojny na Červenom námestí v Moskve Zobraziť galériu (9)
Veľkolepé oslavy konca druhej svetovej vojny na Červenom námestí v Moskve

MOSKVA - Rusko si dnes dopoludnia pripomenulo na Červenom námestí v Moskve 69. výročie konca druhej svetovej vojny. Nechýbala ani veľkolepá vojenská prehliadka, ktorá pripomínala skôr demonštráciu sily pred celým svetom.

Vzhľadom na ukrajinskú krízu je prehliadka, ktorej sa zúčastnilo 11.000 vojakov, vnímaná okrem iného ako demonštrácia sily Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin sa v prejave na Červenom námestí o situácii na Ukrajine nezmienil a zameral sa na historický význam víťazstva nad nacizmom.

 

 Rusko bude vždy chrániť "svätú pravdu" o víťazstve vo Veľkej vlasteneckej vojne, ktoré si vyžiadalo milióny životov. Nedopustí, aby sa zabudlo na hrdinov, ktorí zachránili mier na planéte, vyhlásil dnes šéf Kremľa Vladimir Putin na Červenom námestí v rámci osláv Dňa víťazstva nad fašizmom.

 

.

Putin demonštruje svetu silu
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)
.

 

"Deviaty máj je a zostane naším najdôležitejším sviatkom," vyhlásil Putin v prejave, ktorý rovnako ako celú prehliadku ruská televízia vysielala v priamom prenose. Prezident poďakoval vojnovým veteránom a zdôraznil, že železná vôľa sovietskeho ľudu zachránila Európu pred otroctvom.

 

Na prehliadke ruská armáda predstavila viac ako 150 vojenských vozidiel i medzikontinentálne rakety, ktoré môžu niesť jadrové hlavice. Nad námestím preletelo asi 70 bojových lietadiel a vrtuľníkov.

Putin demonštruje svetu silu
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Podobné prehliadky sa dnes konajú aj v ďalších mestách, okrem iného v Sevastopole a v Kerč na Kryme, ktorý Rusko nedávno napriek medzinárodným protestom anektovalo.

Putin demonštruje svetu silu
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Deň víťazstva sa oslavuje pri príležitosti kapitulácia nemeckých vojsk, ktorá bola podpísaná v Berlíne 8. mája 1945 neskoro večer, teda po polnoci 9. mája moskovského času.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu