Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ukrajina i USA odsúdili návštevu Putina na Kryme ako provokáciu

Vladimir Putin sa prihovára vojakom na Kryme
Vladimir Putin sa prihovára vojakom na Kryme (Zdroj: Twitter, BBC)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo dnešnú návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina na Kryme, ktorý v marci anektovalo Rusko, ako zámerné stupňovanie krízy medzi oboma krajinami.

Rusko podľa vyhlásenia ukrajinského rezortu diplomacie porušuje ukrajinské zákony, bilaterálne dohody o hranici i Chartu OSN.

"Takáto provokácia je ďalším jasným dôkazom, že Rusko sa úmyselne snaží o ďalšiu eskaláciu napätia v ukrajinsko-ruských vzťahoch a nemá v úmysle ukončiť bilaterálny spor diplomaticky," citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra DPA.

Návštevu Putina na Kryme kritizoval ako provokatívnu aj Washington, pričom zopakoval, že USA odmietajú anexiu čiernomorského polostrova Moskvou, informovala agentúra Reuters.

"Táto cesta je provokatívna a nepotrebná. Krym patrí Ukrajine a my, samozrejme, neuznávame nezákonné a protiprávne kroky Ruska v tomto smere," povedala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová novinárom.

O Ukrajine dnes znova telefonicky hovorili šéfovia diplomacie Ruska a USA, Sergej Lavrov a John Kerry. Lavrov podľa oznámenia svojho rezortu vyzval na naliehavý dialóg medzi Kyjevom a juhovýchodnými oblasťami Ukrajiny, ktorý by sprostredkovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Vyjadril tiež nádej, že Washington sa u vlády v Kyjeve zasadí za to, aby ukončila vojenské operácie na juhovýchode, prepustila všetkých "politických väzňov" a udelila amnestiu protestujúcim.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu