Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Znepokojujúce VIDEO z Ukrajiny: Zajatci v rukách separatistov, Kyjevu dali ultimátum!

Zajatí Ukrajinci Zobraziť galériu (3)
Zajatí Ukrajinci (Zdroj: YouTube)

KYJEV – Nemajú zľutovania. Proruskí povstalci na východe Ukrajiny ukázali dnes ráno novinárom troch ukrajinských agentov bezpečnostnej služby, ktorých vzbúrenci podľa svojich slov zajali v noci v meste Horlivka. Údajní agenti boli zakrvavení a oči mali zakryté páskou, informovala tlačová agentúra AP. Separatisti vo východoukrajinskom Luhansku dnes dali vláde v Kyjeve ultimátum: do utorka žiadajú amnestiu a záruky na vypísanie referenda o sebaurčení a vyhlásenie ruštiny štátnym jazykom. V opačnom prípade podľa agentúry ITAR-TASS hrozia "aktívnymi akciami".

Separatisti, ktorých ITAR-TASS označuje za priaznivcov federalizácie krajiny, dávajú vláde čas na splnenie spomínaných podmienok do utorka 14:00 miestneho času (13:00 SELČ).  "Ak všetky požiadavky miestnych obyvateľov, ktoré vychádzajú z dohody v Ženeve, nebudú splnené, všetky mocenské štruktúry v Kyjeve budú označené za protiľudové a zločinné," uvádzajú povstalci vo vyhlásení. V dokumente ďalej bez bližších podrobností pohrozili možnými "aktívnymi akciami".

Zajatcov vyzliekli a zviazali

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny ukázali dnes ráno novinárom troch ukrajinských agentov bezpečnostnej služby, ktorých vzbúrenci podľa svojich slov zajali v noci v meste Horlivka. Zajatci, vyzlečení z nohavíc a bosí, sedeli so sklonenými hlavami v sídle bezpečnostnej služby, ktoré obsadili proruskí separatisti v neďalekom meste Slovjansk.

Igor Strelkov identifikovaný ako veliteľ ozbrojených povstalcov vyhlásil, že traja ukrajinskí agenti vykonávali nočnú misiu, počas ktorej mali zajať vodcov proruských síl, ktorí obsadili budovy v Horlivke - povstalci však agentov odhalili a troch zo siedmich sa im podarilo zadržať.

Videozáznam sa objavil práve v čase, keď separatisti už tretí deň zadržiavajú niekoľkých pozorovateľov OBSE. Zadržanú skupinu, ktorú vedie Nemecko, tvoria podľa OBSE traja nemeckí vojaci a nemecký prekladateľ a vojenskí zástupcovia z Česka, Poľska, Švédska a Dánska. Ozbrojenci podľa nemeckých zdrojov zajali tiež päť ukrajinských vojakov, ktorí medzinárodný tím sprevádzali, a ich vodičov. Švéda už podľa informácií agentúry DPA prepustili.

Podľa reportéra agentúry Reuters nachádzajúceho sa pred radnicou v Slovjansku, ktorú majú pod kontrolou separatisti, vyšiel muž von pred budovu radnice v sprievode troch neozbrojených mužov, ktorí ho naložili do čakajúceho vozidla vo farbách OBSE. To následne odišlo.

Proruskí ozbrojenci vo východoukrajinskom Slovjansku dnes podľa agentúry Reuters potvrdili, že budú rokovať s delegáciou OBSE, ktorá chce dosiahnuť prepustenie skupiny vojenských pozorovateľov. Jeden zo separatistických predákov, samozvaný starosta Slovjansku Vjačeslav Ponomarjov, ešte pred tlačovou konferenciou dal najavo optimizmus: verí, že sa podarí nájsť riešenie.

Výmena zajatcov za väznených separatistov

Ponomarjov vyhlásil , že nadviazal telefonický kontakt s vyjednávačmi OBSE. Za základný variant východiská označil výmenu zadržaných predstaviteľov OBSE za separatistov väznených ukrajinským režimom. "Vojaci (inšpektori OBSE) sú rukojemníkmi situácie, ale myslím, že všetko bude v poriadku. Dosiahneme nejakú dohodu," citovala Ponomarjova agentúra Reuters.

Vjačeslav Ponomarjov (druhý zľava) na tlačovej konferencii.
Zobraziť galériu (3)
Vjačeslav Ponomarjov (druhý zľava) na tlačovej konferencii.  (Zdroj: SITA)

Samozvaný starosta tvrdí, že zadržaní sú dôstojníkmi z rôznych členských krajín NATO a že u nich boli nájdené dokumenty nasvedčujúce tomu, že vyvíjali výzvednú činnosť. „Keď nájdeme mapy, v ktorých sú údaje o našich strážnych stanovištiach, vyvoláva to dojem, že ide o ľudí, ktorí vykonávajú určitú špionážnu misiu," vyhlásil. OBSE v piatok uviedla, že zadržaní boli vojenskí pozorovatelia z osobitného tímu pre kontrolu odzbrojenia podľa Viedenského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajine súčasne pôsobí aj misia civilných pozorovateľov.

Proruský dav vtrhol do centrály televízie na východe

Dav proruských aktivistov dnes vtrhol do regionálnej centrály štátnej televízie v Donecku, metropole na východe Ukrajiny. Dav žiadal zastavenie vysielania v ukrajinčine a obnovenie vysielania ruských štátnych staníc. Proruskí separatisti v maskáčoch, nachádzajúci sa v dave, televíziu obsadili. Informovali o tom tlačové agentúry AP a Reuters.

Znepokojujúce VIDEO z Ukrajiny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dočasná ukrajinská vláda v Kyjeve minulý mesiac zablokovala vysielanie ruských televíznych kanálov, ktoré slúžia Kremľu ako nástroj propagandy. V dave niekoľkých stoviek ľudí, ktorý dnes vtrhol do centrály ukrajinskej televízie, sa nachádzalo niekoľko desiatok mužov v maskovacích uniformách a kuklách. Reportér Reutersu informoval, že štyria separatisti v maskách, s obuškami a štítmi stáli pri vchode do budovy, aby ho mali pod kontrolou - a ďalší separatisti v maskáčoch sa nachádzali vo vnútri.  

Nemecko odporúča necestovať na východ Ukrajiny

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes dôrazne odporučilo Nemcom, aby vyhli cestovaniu do východných oblastí Ukrajiny vzhľadom na napätú situáciu, a upozornilo novinárom, že riskujú zadržanie tamojšími separatistickými silami. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

"Situácia na východe Ukrajiny je v týchto chvíľach veľmi napätá," uviedlo ministerstvo a dodalo, že ozbrojení jednotlivci okupujú na východe Ukrajiny čoraz väčší počet štátnych inštitúcií. "Vzhľadom na najnovší vývoj udalostí treba myslieť na to, že predovšetkým médiám hrozí mimoriadne riziko, že ich zadržia alebo zajmú separatistické sily," varovalo nemecké ministerstvo vo vyhlásení.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu