Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Krvavej demonštrácie v Donecku: Brutálne násilie sa prenieslo do ulíc!

Krvavá demonštrácia v Donecku Zobraziť galériu (8)
Krvavá demonštrácia v Donecku (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prívrženci federalizácie Ukrajiny v pondelok počas mítingu na podporu vlády v Kyjeve vzali do zajatia siedmich obyvateľov mesta Doneck. Ako informovala agentúra UNIAN, zajatcov prepustili na slobodu dnes ráno.

Ako spresnila agentúra Ukrinform, po provládnom mítingu za jednotu Ukrajiny v Donecku, ktorý počas následného pochodu mestom prerástol do potýčok s proruskými aktivistami, bolo zranených 25 ľudí, z toho siedmi ťažko. 

Agentúra Ukrinform dnes uviedla, že polícia svojou nečinnosťou umožnila proruským útočníkom, aby sa dostali do tesnej blízkosti účastníkov dovtedy pokojnej demonštrácie, a nezabránila im v útokoch. Interfax informoval, že polícia zadržala ôsmich najaktívnejších účastníkov masovej bitky.

V Luhansku, ktoré je ďalším centrom odporu proti novej kyjevskej vláde, proruské sily od pondelka zadržiavajú veliteľa policajnej jednotky osobitného určenia Temura Juldašova. 

Jeho jednotka sa stala terčom útoku proruských ozbrojencov v pondelok neďaleko Luhanska na policajnej výcvikovej základni.  Jednotka s kódovým názvom Temur vznikla v rámci ukrajinského ministerstva vnútra len nedávno. Jej úlohou má byť boj proti ruským diverzantov, uviedla agentúra UNIAN.

Proukrajinská domobrana v Luhansku dnes informovala, že sa jej podarilo zabrániť zopakovaniu tzv. doneckého scenára v meste, keď na účastníkov ich mítingu v pondelok večer zaútočila skupina radikálnych proruských aktivistov. Domobrana v tejto súvislosti kritizovala miestnu políciu za jej vyčkávací postoj, a žiadala, aby účinnejšie zasahovala proti proruským radikálom.

Separatisti v Donecku, ktorí v nedeľu obsadili regionálnej centrálu štátnej televízie, podľa UNIAN žiadajú vymenovanie jej nového riaditeľa. Obsadenia budovy televízie miestnymi proruskými aktivistami sa obávajú aj v Luhansku.

Dočasná ukrajinská vláda v Kyjeve minulý mesiac zablokovala vysielanie ruských televíznych kanálov, ktoré slúžia Kremľu ako nástroj propagandy. V Donecku v nedeľu večer zaznamenali prerušenie vysielania ukrajinských televíznych kanálov, informovala agentúra UNIAN. 

 

Do Poľska a Litvy dorazili stíhačky Francúzska a Británie

Štyri stroje francúzskeho letectva a rovnaký počet strojov britských síl sa v pondelok formálne stali súčasťou kontrolnej misie vzdušného priestoru na Pobaltí. Podľa oficiálnych informácií pristáli štyri britské stroje Typhoon v Litve a štyri francúzske Rafale dosadli na zem v poľskom meste Malbork. Ide o reakciu na dianie a napätú situáciu na východe Ukrajiny. S lietadlami prišiel do Poľska aj 70-členný vojenský personál.

Členské krajiny NATO si striedajú plnenie povinnosti kontroly vzdušného priestoru nad bývalými sovietskymi krajinami - Lotyšskom, Estónskom a Litvou, ktoré priamo susedia s Ruskom. Pôvodne na základni v pobaltských krajinách sú vždy pripravené štyri stroje NATO, USA však v marci poslali ďalších šesť strojov F-15.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu