Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Peking naďalej odmieta zavedenie sankcií voči Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok zopakovalo svoju pozíciu v otázke prípadného zavedenia sankcií voči Rusku pre krízu na Ukrajine. Peking podobné opatrenia naďalej odmieta, pričom tvrdí, že sankcie voči Moskve situáciu len zhoršujú.

"Čína konzistentne odmieta hrozby alebo zavádzanie sankcií. Veríme, že sankcie nie sú nápomocné pri riešení situácie a môžu zvyšovať napätie," uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie.

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok rozšíria zoznam Rusov, voči ktorým uvalia sankcie v súvislosti s krízou na Ukrajine. Podobné kroky plánuje prijať aj skupina G7 a Spojené štáty. Tie obviňujú Rusko z toho, že Ukrajinu sa pokúša destabilizovať.

Brusel sa však zatiaľ bráni uvaleniu sankcií na jednotlivé sektory ruskej ekonomiky pre obavy, že to poškodí ekonomiku EÚ. Členské štáty sú totiž životne závislé od ruského plynu, ktorý pokrýva až štvrtinu ich dovozu tejto strategickej suroviny.

Sankcie sa tak pravdepodobne aj tentoraz obmedzia len na konkrétne osoby. Najnovšie by medzi nich mali patriť aj najbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu