Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ministri zahraničia dnes rozhodnú: Čakajú Rusko ďalšie sankcie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok rozšíria zoznam Rusov, voči ktorým uvalia sankcie v súvislosti s krízou na Ukrajine. Podobné kroky plánuje prijať aj skupina G7 a Spojené štáty.

Tie obviňujú Rusko z toho, že Ukrajinu sa pokúša destabilizovať. Brusel sa však zatiaľ bráni uvaleniu sankcií na jednotlivé sektory ruskej ekonomiky pre obavy, že to poškodí ekonomiku EÚ.

Členské štáty sú totiž životne závislé od ruského plynu, ktorý pokrýva až štvrtinu ich dovozu tejto strategickej suroviny. Sankcie sa tak pravdepodobne aj tentoraz obmedzia len na konkrétne osoby. Najnovšie by medzi nich mali patriť aj najbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko začalo tento týždeň rozsiahle vojenské cvičenia na juhu a západe krajiny v blízkosti hranice s Ukrajinou. Podľa Moskvy ide o reakciu na intervenciu ukrajinskej armády proti proruským aktivistom.

Proruskí separatisti okupujú na východe Ukrajiny vládne budovy a Kyjev viní Moskvu z ich podpory. Ukrajinské ministerstvo vnútra v piatok oznámilo, že ruskí vojaci sa priblížili k spoločnej hranici už do vzdialenosti jedného kilometra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu