Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Talian opäť svojsky protestoval na kupole Baziliky sv. Petra

Demonštrant sa opäť vyštveral na Baziliku svätého Petra
Demonštrant sa opäť vyštveral na Baziliku svätého Petra (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Taliansky podnikateľ Marcello Di Finizio sa v sobotu opäť vyšplhal na kupolu Baziliky sv. Petra vo Vatikáne, aby tak protestoval proti politike vlády a nadnárodným spoločnostiam.

Podľa agentúry Reuters majiteľ plážového nočného baru z Terstu zvolil túto formu protestu už po štvrtý raz za necelé dva roky. Podobnú akciu naposledy podnikol vlani v máji. Podľa správ talianskej televízie sa Di Finizio tentoraz zamaskoval, aby ho nespoznali pracovníci bezpečnostnej služby strážiaci baziliku.

Podobne ako pri predchádzajúcich pokusoch vyšiel na kupolu vnútorným schodiskom spoločne s ďalšími turistami. Následne sa preškriabal cez zábradlie a dostal sa na jeden z okenných výklenkov kupoly. Rozbalil pritom viacero transparentov, ako aj výzvu "Pápež František, pomôž nám!"

Počas minulých "výstupov" na kupolu zotrval na výklenku nachádzajúcom sa vo výške zhruba 130 metrov aj 28 hodín. Dolu zišiel až po intenzívnom telefonickom presviedčaní. Di Finizio počas protestov vyjadruje svoj odpor voči euru, európskej integrácii, bankám a nadnárodným koncernom, a kritizuje podľa vlastných slov protisociálnu politiku talianskej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu