Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pouličné protesty boli zbytočné: Ústavný súd v Thajsku zrušil výsledky februárových volieb

Protesty v Thajsku
Protesty v Thajsku (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Thajský ústavný súd dnes anuloval parlamentné voľby, ktoré sa v krajine konali 2. februára. Rozhodnutie ešte viac predĺži vytváranie novej vlády po mesiacoch pouličných protestov zameraných na zosadenie premiérky Jinglak Šinavatrovej, uviedla agentúra Reuters.

Sudcovia pomerom hlasov 6:3 rozhodli, že voľby neboli v súlade s ústavou, keďže sa hlasovanie nekonalo v rovnaký deň v celej krajine. Vzhľadom na blokády zo strany protivládnych protestujúcich totiž voľby neprebehli v 28 obvodoch v južnom Thajsku.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa budú voľby opakovať. Podľa volebnej komisie môže ich termín buď stanoviť vláda výnosom, alebo sa na ňom môžu dohodnúť politické strany.

Protestujúci však ešte pred rozhodnutím súdu ohlásili, že by narušili aj ďalšie voľby. Spolu s opozíciou žiadajú zmeny volebnej legislatívy, aby sa obmedzil vplyv brata terajšej úradujúcej predsedníčky vlády - expremiéra Thaksina Šinavatru. 

Medzi stúpencami Thaksina však vzrastajú bojovné nálady, čo vyvoláva obavy o ďalšie násilie v prípade, ak bude Jinglak zosadená z funkcie - súdmi, protikorupčným úradom alebo inak, konštatoval Reuters.

Politická kríza v Thajsku trvá už osem rokov. Pri najnovších päťmesačných protestoch dochádzalo k násiliu, ktoré si vyžiadalo 23 obetí na životoch a stovky zranených.

Ulice Bangkoku sa v posledných týždňoch upokojili a v stredu v metropole zrušili výnimočný stav. Polícia však oznámila, že vo štvrtok pred polnocou vybuchli tri granáty neďaleko domu jedného zo sudcov ústavného súdu. Jednému človeku spôsobili zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu