Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Egypt zachvátila ďalšia vlna protestov, po zásahu polície zomrela novinárka

Protesty v Egypte Zobraziť galériu (2)
Protesty v Egypte (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Stovky Egypťanov dnes protestovali v niekoľkých mestách proti kandidatúre bývalého ministra obrany na post prezidenta. Pri policajnom zásahu pri jednej z demonštrácií v Káhire prišla o život egyptská novinárka. Medzi účastníkmi boli hlavne stúpenci islamského Moslimského bratstva a s ním spojeného zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího.

O jeho zvrhnutie sa vlani postarala armáda po vytrvalých protestoch odporcov bratstva. V čele armády stál Abdal Fattah Sisi, ktorý zastával tiež post minstra obrany. Tento týždeň sa funkcie vzdal, vystúpil z armády a oznámil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách.

Protesty sa dnes konali v Káhire aj na jej predmestiach, rovnako ako v Alexandrii. Ľudia sa snažili zablokovať hlavnú cestu vedúcu k pyramídam v Gíze horiacimi pneumatikami, ale polícia im v tom bránila. Na severe metropoly použila slzný plyn, aby zhromaždenie rozohnala. Práve tam prišla o život novinárka Majada Ašrafová, ktorá pracovala pre súkromný list Ad-Dustúr. V Gíze, Mansure a Minji policajti pozatýkali štyri desiatky demonštrantov.

Vlastné akcie usporiadali v Káhire a v Alexandrii tiež Sísího priaznivci. Na manifestáciách niesli egyptské štátne vlajky a Sísího portréty. 

Sisi, ktorý tento rok oslávi 60 rokov, podľa egyptských médií teraz podstupuje zdravotné testy, aby sa potvrdilo, že je schopný prezidentskú funkciu zastávať. Termín volieb zatiaľ nebol určený, počítalo sa s nimi na jar. Zatiaľ jediným Sísího súperom je Hamdín Sabbah, ktorý kandidatúru oznámil vo februári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu