Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Británia má prvých homosexuálov zosobášených v kostole

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Vo Veľkej Británii sa cez víkend zosobášil historicky prvý homosexuálny pár, ktorý oddali priamo v kostole, informuje v pondelok spravodajský portál denníka The Guardian.

Svadobčankami sú Jan Tipperová a Barb Burdenová a oddať sa ich rozhodla Metropolitná komunitná cirkev (MCC) v mestečku Bournemouth na juhu Anglicka. Zákon síce povoľoval homosexuálne cirkevné sobáše už od 29. marca, išlo však o prvý prípad, kedy sa tak udialo priamo v kostole. Metropolitnú komunitnú cirkev založili len v roku 1979, pričom pobočky má dnes približne v 40 krajinách sveta.

Príslušný zákon schválil britský parlament ešte v roku 2013 a 13. marca začali úrady prijímať prihlášky záujemcov o zosobášenie. Legislatíva však platí len pre Anglicko a Wales.

Zrovnoprávnenie homosexuálnych a heterosexuálnych zväzkov medzičasom schválilo aj Škótsko, ktoré má v danej oblasti samostatné rozhodovacie právomoci, samotné oddávanie by sa tam však malo začať až v októbri. Severné Írsko, kde majú silný vplyv katolíci, zatiaľ manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia zaviesť neplánuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu