Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Novom Zélande uzatvorili prvé homosexuálne manželstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Na Novom Zélande sú odo dnes povolené sobáše osôb rovnakého pohlavia. Ostrovná krajina je prvou v ázijsko-tichomorskom regióne a 14. na svete, ktorá takéto zväzky legalizovala, uviedla BBC.

Podľa novozélandského ministerstva vnútra sa má dnes v pláne vziať 31 párov rovnakého pohlavia - 15 v Aucklande, šesť vo Wellingtone, šesť v Christchurchi a štyri v Rotorue.

Zo stránky ministerstva si záujemcovia v minulom týždni stiahli 977 formulárov, bez ktorých nie je možné uzatvoriť homosexuálne manželstvo. O transformáciu občianskeho zväzku na manželský žiada 125 párov, 696 dvojíc má bydlisko na Novom Zélande a 156 žiadostí prišlo zo zámoria, informovala stránka stuff.co.nz.

Svadby sa konajú i na netradičných miestach, napríklad nad oblakmi. Na palube lietadla spoločnosti Air New Zealand vo výške desať kilometrov medzi Queenstownom a Aucklandom si "áno" v prítomnosti rodinných príslušníkov a priateľov povedali Lynley Bendali a Ally Wanikau. Obe ženy vyhrali túto možnosť v súťaži organizovanej aerolíniami.

Aj množstvo ďalších homosexuálnych dvojíc sa môže zosobášiť na Novom Zélande vďaka rôznym súťažiam.

Novozélandský parlament schválil v apríli tohto roka pomerom hlasov 77 ku 44 návrh zákona, ktorým sa mení legislatíva týkajúca sa manželstiev z roku 1955. Tento krok vyvolal nesúhlas kresťanských záujmových skupín. Anglikánska cirkev vyzvala svojich duchovných, aby nevykonávali takéto sobáše do konania budúcoročnej generálnej synody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu