Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kalifornia opäť obnovila manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia

Kalifornia po štyroch rokoch obnovila manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia
Kalifornia po štyroch rokoch obnovila manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO - Odvolací súd v piatok nariadil zrušenie právneho obmedzenia vzťahujúceho sa na manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia v štáte Kalifornia. Verdikt bol vynesený s okamžitou platnosťou. Informovala agentúra AP.

Sobáše homosexuálov tak budú v Kalifornii obnovené prvýkrát od roku 2008, kedy boli počas niekoľkých mesiacov právne považované za legálne. Situáciu vtedy využilo asi 18.000 párov. Kalifornia sa tak stáva 13. a najväčších štátom v USA, ktorý povolil manželstvo gayom a lesbičkám.

Rozhodnutie prichádza po tom, čo americký Najvyšší súd v stredu spochybnil ústavnosť takzvaného zákonného návrhu č. 8 (Proposition 8), čiže dodatku ku kalifornskej ústave z roku 2008, ktorý obmedzil manželstvo na zväzok muža a ženy.

Len hodinu po vynesení rozsudku odvolacím súdom zaznamenala san-franciská radnica nápor prvých sobášachtivých homosexuálnych párov.

Doteraz boli manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia legálne v 12 z 50 štátov USA a v hlavnom meste Washington. Viac ako 30 štátov ich zakazuje a legislatíva ďalších je v tejto otázke niekde na pomedzí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu