Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Spomalenie americkej ekonomiky má na svedomí počasie počasie

Počasie v USA
Počasie v USA (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Za súčasnými náznakmi spomalenia americkej ekonomiky sa skrýva nepriaznivé počasie. Pred Bankovým výborom amerického Senátu to vyhlásila šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová.

"Objavilo sa viacero údajov, ktoré boli v nedávnom období nevýrazné. Myslím si, že je jasné, že... neobvykle studené počasie zohralo svoju úlohu,“ povedala Yellenová. "To, čo budeme v nasledujúcich týždňoch robiť je to, že sa pokúsime zistiť, koľko zo slabších údajov sa dá vysvetliť počasím a koľko z tých údajov, ak vôbec niečo, je dôsledkom horšieho výhľadu,“ doplnila Yellenová. 

Chladné počasie v USA nepriaznivo ovplyvnilo zamestnanosť v krajine, ale taktiež maloobchodné tržby a americkú priemyselnú produkciu. V decembri a v januári najväčšia svetová ekonomika vytvorila menej ako 200 tis. pracovných miest a nenaplnila tak očakávania. Niektorí investori si myslia, že Fed by mohol zmeniť svoje plány, ak by budúcotýždňová správa o stave pracovného trhu v USA ukázala ďalšie oslabenie. 

Po viac ako piatich rokoch mimoriadne uvoľnenej monetárnej politiky robí americká centrálna banka prvé kroky k návratu svojej politiky do normálnych koľají. Počas posledných dvoch mesiacov Fed dvakrát zmiernil program nákupu dlhopisov. V súčasnosti tak mesačne nakupuje dlhopisy v hodnote 65 mld. USD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu