Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tymošenková sa začne liečiť v Nemecku v marci

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorú cez víkend prepustili po vyše dvoch rokoch z väzenia, sa začne liečiť v Nemecku v marci. V utorok to potvrdila jej hovorkyňa, ktorú cituje agentúra RIA Novosti.

Marina Soroková uviedla, že Tymošenkovú budú hospitalizovať v berlínskej nemocnici Charite po tom, čo absolvuje summit Európskej ľudovej strany v Dubline v dňoch 6. až 7. marca. Tymošenková má problémy s chrbticou, ktoré sa zhoršili počas jej procesu v roku 2011 a následného väznenia.

Ukrajinskú expremiérku a opozičnú líderku prepustili z väzenskej nemocnice v Charkove po tom, čo v piatok parlament odkriminalizoval skutok, ktorého sa mala dopustiť. Do väzenia ju na sedem rokov poslali za zneužitie právomocí v súvislosti s nevýhodnou zmluvou na nákup ruského plynu.

Tymošenková obvinenia odmietala a považovala ich za politicky motivované kroky jej rivala Viktora Janukovyča. Európska únia žiadala jej prepustenie ako jednu z podmienok podpisu zmlúv s Ukrajinou, čo prezident Janukovyč odmietol. Nepodpísanie zmlúv v konečnom dôsledku viedlo k súčasným demonštráciám a politickej kríze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu