Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Väznený vrah sa zabarikádoval: Zomrel pri prestrelke

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JERUZALEM - Izraelské špeciálne jednotky zabili jedného z najznámejších trestancov krajiny, ktorý sa zabarikádoval vo väznici v strednej časti Izraela. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Američan Samuel Sheinbein, usvedčený z brutálnej vraždy z roku 1997, sa dnes vo väzení Šaron zmocnil strelnej zbrane, s ktorou postrelil troch dozorcov.

Potom sa zabarikádoval vo vnútri komplexu a spustil paľbu aj na príslušníkov privolaných protiteroristických jednotiek. V následnej prestrelke prišiel o život. Dvaja z postrelených dozorcov utrpeli vážne zranenia. 

Americký občan Sheinbein (34) si v Izraeli odpykával 24-ročný väzenský trest za vraždu, ktorú spolu s komplicom spáchal v roku 1997 v štáte Maryland v USA. Telo obete po zabití rozrezal motorovou pílou a spálil. 

Krátko po spáchaní zločinu vtedy len 17-ročný Sheinbein ušiel do Izraela, aby unikol doživotnému trestu, ktorý mu hrozil v Spojených štátoch. Vydaniu do vlasti sa vyhol na základe zákona, zakazujúceho extradíciu izraelských občanov do zahraničia. 

Sheinbeinove väzby na štát Izrael boli len minimálne. Narodil sa tam ale jeho otec, a preto aj on sám mal právo na izraelské občianstvo. 

Izraelské úrady ho z tohto dôvodu odmietli vydať do USA, čo svojho času spôsobilo vážnu roztržku medzi oboma spojencami. V súvislosti s prípadom zazneli aj hrozby zastavenia americkej pomoci pre Izrael. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu