Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mandela zanechal viac ako štyri milióny dolárov

Nelson Mandela
Nelson Mandela (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela, ktorý zomrel začiatkom decembra, zanechal po sebe viac ako štyri milióny dolárov.

Podľa pondelňajších informácií ministerstva spravodlivosti bol už majetok podelený, pričom nikto z členov rodiny delenie nenapadol. Mandela vo svojej 40-stranovej poslednej vôli vytvorenej v roku 2004 a upravovanej o štyri roky neskôr odkázal peniaze aj svojej strane Africký národný kongres, rôznym nadáciám, školám či na zriadenie fondov určených pre jeho 30 detí, vnukov a pravnukov.

Jeho odkaz a meno sa jeho príbuzní pritom snažia speňažiť aj rôznymi produktmi, napríklad oblečením či dokonca televíznou šou. Mandela navyše zanechal po sebe aj dom v Johannesburgu či podiely z predaja jeho kníh. Očakáva sa, že jeho široko rozvetvená a rozhádaná rodina sa o zanechaný majetok bude ešte sporiť.

Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, zomrel začiatkom decembra vo veku 95 rokov. Laureát Nobelovej ceny mieru podľahol dlhodobým ťažkostiam spojeným s pľúcnou infekciou. Pohreb sa podľa jeho želania konal v mestečku Qunu, kde strávil svoje detstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu