Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústav pamäti národa zverejnil zoznam konšpiračných bytov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Viac ako dve tretiny zdokumentovaných konšpiračných a prepožičaných bytov, ktoré mala do roku 1969 pre svoju činnosť k dispozícii rozviedka Štátnej bezpečnosti (ŠtB), boli na území Prahy. Naopak, na území Slovenska bola len jedna desatina z celkového počtu 177 bytov ŠtB. Vyplýva to zo sprístupnených materiálov, ktoré zverejnil Ústav pamäti národa (ÚPN) na svojej webovej stránke.

V archíve ÚPN sa nachádza dokumentácia k 84 konšpiračným a 93 prepožičaným bytom. Ako vysvetlil Michal Miklovič zo sekcie dokumentácie ÚPN, ide približne o polovicu všetkých bytov, ktoré do roku 1969 používala rozviedka ŠtB.

"Až 130 takýchto bytov bola v Prahe, čo vychádzalo z toho, že najintenzívnejšia komunikácia s ľuďmi, ktorí boli vysielaní do zahraničia alebo sa zo zahraničia vracali, prebiehala práve v Prahe," uviedol Miklovič.

"Mimo Prahy bolo na súčasnom území Českej republiky 21 a na Slovensku 17 takýchto bytov," spresnil. Rozviedka používala podľa dostupných dokumentov aj osem konšpiračných bytov v zahraničí. 

"Päť z nich bolo v Berlíne, po jednom vo Viedni, Djakarte a Maroku," informoval odborný pracovník ÚPN. Malý počet bytov v zahraničí možno vysvetliť tým, že pracovníci rozviedky ŠtB pôsobili v zahraničí pod legalizačným krytím ako pracovníci zastupiteľských úradov.

Konšpiračný byt bol byt pracovníka ŠtB, ktorý slúžil na konšpiračné stretnutia, nábor nových členov či na školenia spolupracovníkov ŠtB, ktorých vysielali do zahraničia. Prepožičané byty boli byty, ktorých majiteľom bol spolupracovník ŠtB a svoj byt dal v čase vlastnej neprítomnosti k dispozícii činnosti ŠtB.

Prehľad zväzkov konšpiračných a prepožičaných bytov rozviedky ŠtB do roku 1969 nadväzuje na zverejnený prehľad zväzkov týchto bytov, ktoré ŠtB založila po roku 1969. Uvedený prehľad zverejnil ÚPN v novembri 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu