Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prevrat v liečbe kmeňovými bunkami: Dokážu ich vyrobiť z obyčajných krviniek

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKYO - Kmeňové bunky dokážu vzniknúť aj stimulovaním krviniek kyselinou s nízkou hodnotou pH. Tvrdia to japonskí vedci vo svojej najnovšej štúdii zverejnenej v časopise Nature. Podľa výskumníkov sa kyselinou stimulované krvinky dokážu pretransformovať na kmeňové bunky, ktorými sa následne môžu liečiť rôzne orgány.

"Je vzrušujúce myslieť na možnosti, ktoré nám tento objav ponúka. A to nielen v regeneratívnej medicíne, ale tiež pri rakovine," uviedla Haruko Obokata z Riken Centre for Developmental Biology. Vedkyňa je podľa vlastných slov prekvapená, že krvinky takýmto spôsobom reagujú na svoje prostredie.

Objav pritom pochádza z testov na krvi z myší. Vedci preto v súčasnosti testujú ľudské krvinky. "Ak to bude fungovať na ľuďoch tak ako na myšiach, pôjde o rýchlejší, lacnejší a možno aj bezpečnejší spôsob reprogramovania buniek," vyhlásil Chris Mason z University College London. Liečba degenerácie žltej škvrny, ktorá vedie ku strate zraku, napríklad, v súčasnosti trvá až 10 mesiacov a je vysoko nákladná. Podľa Masona nová metóda tvorby kmeňových buniek skráti celú liečbu aj o niekoľko týždňov, čo nakoniec aj zníži náklady. 

"Je to revolučný prístup," komentoval metódu Dusko Ilic z Kings College London. "Nezjednodušuje však liečbu pomocou kmeňových buniek. V tomto prípade budeme musieť používať rovnaké opatrenia ako pri kmeňových bunkách izolovaných z embryí alebo po reprogramovaní štandardnou metódou," dodáva vedec. 

Hoci mnohí odborníci považujú objav za zásadný, potrvá ešte dlho, kým pochopia povahu kmeňových buniek vytvorených kyselinovou stimuláciou. Ako uviedol Lovell-Badge z Rady pre lekársky výskum vo Veľkej Británii, vedci musia ešte spoznať mechanizmus, ktorý stojí za transformáciou kyselinou stimulovaných krviniek a tiež zistiť, prečo sa niečo podobné nestane, keď zjeme citrón alebo vypijeme colu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu