Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemecký prezident sa ospravedlnil Putinovi za Leningrad

Joachim Gauck
Joachim Gauck (Zdroj: SITA)

BERLIN - Nemecký prezident Joachim Gauck sa v pondelok listom obrátil na svojho ruského náprotivka Vladimira Putina, aby mu pri príležitosti dnešného 70. výročia oslobodenia vtedajšieho Leningradu spod nacistickej okupácie vyjadril "hlbokú ľútosť a zahanbenie".

Podľa jeho slov je spomienka na obete obliehania a hladomoru stále živá. Nemecko preto "priznáva historickú zodpovednosť za spôsobenie utrpenia a brutálne správanie svojich vojakov".

Hlava najväčšej európskej krajiny zároveň Putinovi priznala, že vyhladovanie obyvateľstva mesta bolo súčasťou stratégie nacistov pod vedením vodcu Adolfa Hitlera. Ako napísal, "príšerný rozsah ľudského utrpenia nás stále necháva v šoku"

Rusko si v pondelok pripomína 70. výročie oslobodenia niekdajšieho Petrohradu obliehania 29 mesiacov. Približne milión obyvateľov zomrelo od hladu a pri obrane obliehaného mesta. Potravinová kríza vrcholila vo februári 1942, keď v meste denne umieralo okolo 3000 až 4000 civilistov.

Petrohrad s približne 4,5 milióna obyvateľov je považovaný za jedno z najkrajších miest na svete a jeho historické jadro je zaradené do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Mesto založil v 18. storočí cár Peter I. ako Sankt Peterburg, desať rokov (od 1914 do 1924) niesol názov Petrohrad (Peterburg) a v roku 1924 ho premenovali na Leningrad. Na základe referenda v roku 1991 sa mesto vrátilo k historickému názvu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu