Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusko predvádza silu: Veľkolepé manévre v Stredozemnom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Skupina ruských vojnových lodí začala dnes manévre v Stredozemnom mori. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na hovorcu ruského vojenského námorníctva Vadima Sergu.

Manévrov sa zúčastňujú vojnové lode Severnej flotily vrátane lietadlovej lode Admirál Kuznecov, ktorej bojové stíhačky Su-33 majú v pláne vyše 20 cvičných letov, torpédoborca Admirál Levčenko, výsadkovej lode Olenegorskij Gornjak a niekoľkých podporných plavidiel.

"Námorné letectvo vykonáva výcvik zameraný na letecké súboje, stíhanie nepriateľských strojov za vysokej rýchlosti a zlepšovanie svojich zručností v zložitej akrobatickej pilotáži," uviedol pre novinárov Serga.

Lode vošli do Stredozemného mora v dvoch skupinách cez Gibraltársky prieliv v polovici mesiaca. Skupinu lodí nakrátko sprevádzal britský torpédoborec, keď sa v decembri priblížila ku škótskemu pobrežiu, píše RIA Novosti.

Rusko v ostatných mesiacoch posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v danom regióne so zámerom presadzovania svojich záujmov. Opatrenie je všeobecne vnímané ako odpoveď na medzinárodnú intervenciu v občianskou vojnou sužovanej Sýrii, ktorá je spojencom Moskvy.

Niekoľko lodí ruského vojnového námorníctva vrátane krížnika Peter Veľký sa aktívne podieľa i na likvidácii sýrskeho chemického arzenálu. Skupina lodí sa momentálne nachádza neďaleko Baleárskych ostrovov patriacich Španielsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu