Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezident Putin sprísnil tresty za extrémizmus

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorým sa sprísňujú tresty za činy spojené s extrémizmom. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry a médiá. V súlade s novým zákonom sa sprísňujú tresty za verejné výzvy k extrémizmu, ktoré súdy budú môcť trestať pokutou od 100.000 (2100 eur) do 300.000 rubľov (6300 eur) alebo odňatím slobody do štyroch rokov, pričom maximálna hranica doteraz bola tri roky väzenia.

Za vyvolávanie nenávisti alebo ponižovanie ľudskej dôstojnosti sa podľa nového zákona zvyšuje pobyt v tábore nútených prác z dvoch na štyri roky a dolná hranica finančnej pokuty sa zvýšila zo 100.000 rubľov na 300.000 s maximálnou hranicou 500.000 rubľov (10.500 eur).

Zorganizovanie extrémistickej skupiny môžu súdy trestať pokutou od 200.000 (4200 eur) do 500.000 rubľov (10.500 eur) alebo nútenými prácami v trvaní do piatich rokov a následným obmedzením slobody do dvoch rokov alebo trestom väzenia do šiestich rokov (do dnešného dňa to boli štyri roky). Za členstvo v extrémistickej skupine hrozia štyri roky väzenia.
      Kremeľ uviedol, že nový zákon sa zameriava na extrémistické hnutia, ktoré ohrozujú verejnú bezpečnosť. Parlament návrh zákona schválil necelé dva týždne pred začiatkom zimnej olympiády v Soči, kvôli ktorým sú ruské bezpečnostné zložky v stave vysokej pohotovosti pre obavy, že toto významné podujatie by sa mohlo stať terčom útoku zo strany islamistických extrémistov zo severného Kaukazu. 
      Obavy o bezpečnosť olympiády vzrástli po dvoch samovražedných atentátoch, ktoré sa vlani v decembri odohrali vo Volgograde na juhu Ruska a vyžiadali si viac ako 30 obetí na životoch. 
      Návrh zákona ohľadom extrémizmu v čase jeho predloženia - v júni - kritizovali ľudskoprávne organizácie ako nástroj politického boja s oponentmi prezidenta Putina, s ktorými Kremeľ - podľa agentúry UPI - zaobchádza ako s nepriateľmi štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu