Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama plánuje veľkú akciu: Pozve všetkých lídrov Afriky až na pár výnimiek

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama už čoskoro začne rozposielať pozvánky na plánovaný augustový summit USA-Afrika. Prísť by malo takmer 50 lídrov afrických krajín, s ktorými chce Obama debatovať o obchode, rozvoji a bezpečnosti na čiernom kontinente.

Pozvánku však budú zbytočne očakávať napríklad v Zimbabwe, Sudáne či v Egypte, ktoré sa zmietajú vo vnútorných problémoch. Na summite nebude vítaný ani Medzinárodným trestným tribunálom stíhaný prezident Kene, ktorá je rodiskom Obamovho otca.

Prezident USA by na letnom summite chcel podľa utorňajšieho vyhlásenia Bieleho domu zúročiť skúsenosti, ktoré nazbieral počas svojho minuloročného afrického turné. Spojené štáty chcú aj takto konkurovať silnému vplyvu Číny, ktorá vo veľkom investuje do projektov v chudobných afrických krajinách. 

Koho plánuje Obama vynechať?

Egyptská vláda v stredu vyjadrila veľké prekvapenie z predbežného nepozvania krajiny na pripravovaný augustový summit USA-Afrika. Washington svoje rozhodnutie v utorok odôvodnil tvrdením, že Egypt je pre minuloročné zosadenie prezidenta Muhammada Mursího podmienečne vylúčený z Africkej únie. Dočasná vláda v Káhire však tvrdí, že summit sa nekoná po záštitou AÚ a nepozvanie je preto "chybou a dôkazom nedostatku vízie" na strane egyptského dlhodobého spojenca. USA ešte v októbri čiastočne pozastavili finančnú a vojenskú pomoc pre africkú krajinu z dôvodu násilných nepokojov.

Na plánovaný augustový summit USA-Afrika by malo prísť takmer 50 lídrov afrických krajín, s ktorými chce Obama debatovať o obchode, rozvoji a bezpečnosti na čiernom kontinente. Biely dom v utorok avizoval, že pozvánku budú zbytočne očakávať napríklad v Zimbabwe, Sudáne či v Egypte, ktoré sa zmietajú vo vnútorných problémoch. Na summite nebude vítaný ani Medzinárodným trestným tribunálom stíhaný prezident Kene, ktorá je rodiskom Obamovho otca. Prezident USA by na letnom summite chcel podľa utorňajšieho vyhlásenia Bieleho domu zúročiť skúsenosti, ktoré nazbieral počas svojho minuloročného afrického turné. Spojené štáty chcú aj takto konkurovať silnému vplyvu Číny, ktorá vo veľkom investuje do projektov v chudobných afrických krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu