Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hollande a Obama si zjavne rozumejú

Obama a Hollande si počas oficiálne návštevy zjavne padli do oka Zobraziť galériu (14)
Obama a Hollande si počas oficiálne návštevy zjavne padli do oka (Zdroj: SITA)

CHARLOTTESVILLE - Náhle slobodný francúzsky prezident Francois Hollande pricestoval v pondelok do Spojených štátov, kde ho na základni vojenského letectva Andrews pri Washingtone vyzdvihol jeho hostiteľ Barack Obama. Spoločne potom odleteli na výlet do malebného sídla Monticello, ktoré dal postaviť v poradí tretí americký prezident Thomas Jefferson, známy obdivovateľ Francúzska a všetkého francúzskeho. Uviedli to tlačové agentúry AP a DPA.

Obama a Hollande sa privítali na schodoch prezidentského lietadla Air Force One, potom doň nastúpili a vydali sa na krátky výlet do Charlottesville.

Cestou do sídla v meste Charlottesville v štáte Virgínia začal francúzsky líder dvojdňovú štátnu návštevu USA. Jej zámerom je ukázať, že vzťahy USA a ich najstaršieho spojenca, Francúzska, sú trvalé. Účel cesty určite nezatieni fakt, že Hollanda pri tejto oficiálnej udalosti nesprevádza prvá dáma.

Francúzsky prezident cestuje po USA bez spoločníčky, po nedávnom, takmer verejnom rozchode s dlhoročnou partnerkou Valerie Trierweilerovou. Táto zmena vytvorila zložitú situáciu pre amerických predstaviteľov, ktorí plánovali Hollandovu návštevu - počas nej sa totiž musí dodržiavať diplomatický protokol a etiketa.

Hollandovi sa však ušlo vrelé privítanie, určené iba pre najbližších spojencov Ameriky. V pondelok sa stalo prvýkrát, že sídlo Monticello navštívil úradujúci americký prezident spolu so súčasnou zahraničnou hlavou štátu.

"Monticello odráža Jeffersonovu náklonnosť k ľudu Francúzska, dlhodobé vzťahy medzi našimi dvoma demokraciami a spoločné hodnoty, ktoré sú nám drahé: život, sloboda a hľadanie šťastia," uviedol Biely dom v oznámení o návšteve.

Počas štátnej návštevy sa Obama a Hollande budú podľa očakávania sústreďovať na oblasti, kde sú americko-francúzske priority viditeľne v súlade - to sú snahy o vyriešenie problémov v jadrovom programe Iránu, občianska vojna v Sýrii a extrémizmus v Afrike. Lídri budú zdôrazňovať aj spoločné záujmy, ako boj proti klimatickým zmenám či obchodná dohoda medzi USA a Európou.

Hollande dnes absolvuje oficiálnu štátnu večeru v Bielom dome, kde ho privítajú fanfárami a 21 výstrelmi z dela. Obaja lídri sa objavia aj na spoločnej tlačovej konferencii.

V stredu odcestuje Hollande do Kalifornie so zástupcami francúzskych technologických spoločností a navštívia tamojšie Sillicon Valley, kde sídlia špičkové firmy z oblasti informačných technológií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu