Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obama predniesol výročnú správu o stave únie: Snažil sa oživiť svoje stagnujúce obdobie

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v noci nadnes v Kongrese predniesol výročnú správu o stave únie, ktorou sa snažil oživiť svoje stagnujúce druhé funkčné obdobie. Hlavnou črtou jeho príhovoru boli príkazy na zvýšenie ekonomickej bezpečnosti občanov USA. Obama sa vyjadril, že bude konať po svojom, a to "kedykoľvek a kdekoľvek", informovala agentúra AP.

Prvou témou šéfa Oválnej pracovne bola ekológia. Navrhol nové podnety na zavedenie zemného plynu a iných alternatívnych palív pre nákladné automobily. Zároveň vyzval na vytvorenie nového daňového úveru pre vozidlá jazdiace na čistejšie palivá. Väčšinu návrhov týkajúcich sa energie a klimatických zmien vrátane vrtných prác na verejných pozemkoch však Obama prezentoval už minulý rok.

Keď prišla reč na reformy v zdravotnej starostlivosti, Obama uviedol, že neočakáva súhlas republikánov ohľadom svojho zákona o ochrane pacientov a dostupnej starostlivosti, politických oponentov však vyzval, aby prehodnotili jeho úplné odmietnutie. Občanov vyzval, aby sa na vládne výdaje do konca marca prihlásili do zdravotného poistenia, pretože inak im bude hroziť daňová pokuta.

Podľa prezidentových slov je prepracovanie imigračných zákonov cieľom demokratov i republikánov. Vyzval ich preto, aby novelizovanú legislatívu prijali ešte v priebehu tohto roku. Senát vlani schválil širokú legislatívu, ktorá zosilnila pohraničnú bezpečnosť. Medzi návrhmi republikánov je aj udelenie právneho statusu, nie však občianstva, pre imigrantov, ktorí žijú v USA ilegálne.

Na margo vzťahu Washingtonu s Teheránom prezident povedal, že vyjednávania ohľadom obmedzenia iránskeho jadrového programu budú náročné a možno aj neúspešné. Kongresmanov však varoval, že bude vetovať akékoľvek nové hospodárske sankcie voči Iránu, ktoré by prišli v priebehu vyjednávaní. Obama označil USA za jasnozrivé v otázke dlhotrvajúcej nedôvery západných štátov voči Iránu.

Prezident ocenil snahy americkej diplomacie vo vytvorení cesty pre podpísanie dočasnej dohody s Teheránom, na základe ktorej po prvý raz za uplynulú dekádu Irán pristúpil k obmedzeniu svojho jadrového programu. Výmenou za to bolo stiahnutie medzinárodných sankcií vo výške siedmich miliárd dolárov. Niektorí kongresmani tento krok kritizujú a dožadujú sa návratu k predchádzajúcemu stavu.

V otázke Afganistanu Obama uviedol, že v krajine môže na budúci rok zostať menší kontingent americkej armády. Prisľúbil však, že koncom roku ohlási definitívne ukončenie tejto 12-ročnej vojny a po uvedenom termíne Afganistan prevezme úplnú zodpovednosť za chod krajiny. Vojaci, ktorí tam zostanú aj po tomto roku, sa budú venovať už iba výcviku tamojšej armády na boj proti extrémistom.

Obama krátko spomenul aj jednu z najspornejších záležitostí, ktoré vlani otriasli jeho administratívou - úlohu amerických sledovacích systémov. Vyjadril sa, že že dôvera verejnosti v tieto inštitúcie, a to doma i v zahraničí, je založená na ochrane súkromných údajov. Zopakoval pritom svoj dávnejší sľub reorganizovať výzvedný program USA v súčinnosti s Kongresom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu