Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajomstvo poľského sériového vraha, ktoré sa nemalo dostať von: Takto vyzerá dnes!

Sériový vrah teraz a pred 25 rokmi Zobraziť galériu (3)
Sériový vrah teraz a pred 25 rokmi (Zdroj: reprofoto Fakt)

PIOTRKÓW - To je on! Mariusz Trynkiewicz (52) , sériový vrah štyroch malých chlapcov (†11, †12, †12, †13), ktorého očakávané prepustenie z basy desí celé Poľsko a do pozoru stavia aj Slovákov žijúcich pri hraniciach. Jeho súčasný vzhľad sa až donedávna darilo pred zvedavou verejnosťou ukrývať, tamojšiemu denníku sa však podarilo získať aktuálnu fotografiu vraha, ktorý sa dokonca pokúšal zmeniť svoju identitu, aby po prepustení na slobodu mohol začať nový život s čistým štítom.

Mariusz Trynkiewicz sedí za mrežami od roku 1988, kedy mu bol vďaka amnestii trest smrti za životy štyroch detí znížený na 25 rokov väzenia. O tom, že štvrťstoročie vo väzenskej cele sa značne podpísalo aj na jeho vzhľade, svedčí fotografia, ktorú dnes zverejnil poľský denník Fakt. Čiernobiela snímka podľa denníka pochádza spred niekoľkých týždňov a zachytáva aktuálnu podobu poľského sériového vraha.

Podľa odborníkov stále nebezpečný zločinec zjavne pribral na váhe, zbavil sa fúzov a zmenil aj strih vlasov. Pri porovnaní s fotografiou z rekonštrukcie, na ktorej koncom 80. rokov Trynkiewicz vyšetrovateľom ukazoval, ako vraždil, sa podoba hľadá len ťažko. Niečo však predsa len prezrádza, že ide o jedného z najobávanejších poľských zločincov - ten istý zlovestný pohľad, aký si ľudia pamätajú z prvých fotiek vtedy 26-ročného vraha.

Tajomstvo poľského sériového vraha,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto Fakt)

Fotografia sa dostala na verejnosť aj napriek tomu, že odsúdený vrah sa akémukoľvek kontaktu s médiami a ich zvedavým objektívom fotoaparátov úspešne vyhýbal. Robil tak pravdepodobne preto, že po blížiacom sa prepustení plánoval zmiznúť a začať nový život bez vyčítavých pohľadov miestnych ľudí. Podľa denníka si chcel dokonca zmeniť aj priezvisko, súd však jeho požiadavku zmietol zo stola. Nálepky chladnokrvného sériového vraha sa tak zrejme nezbaví už nikdy a Poliaci naďalej tŕpnu strachom z jeho oslobodenia.

Doba trestu Trynkiewiczovi uplynie 11. februára a už teraz sa špekuluje o tom, kam jeho prvé kroky v prípade prepustenia povedú. Hoci jeho matka, ktorá naďalej býva v Piotrkówe, kde sa vraždy odohrali, tvrdí, že syna vidieť nechce, je možné, že sa o stretnutie s ňou bude usilovať. V strehu sú aj obyvatelia miest v Sliezsku, ktoré hraničí so Slovenskom. Objavili sa totiž informácie, že tam žije  Trynkiewiczov priateľ z väzenia a vrahovi mal ponúkať strechu nad hlavou.

Satan a vraždiaci stroj

Mariusz bol v minulosti učiteľom telesnej výchovy v meste Piotrków. O to viac miestnych obyvateľov v roku 1988 šokovala správa, že vo svojom byte brutálne zavraždil troch neplnoletých chlapcov.  Ich telíčka zabalil do plachiet s iniciálami M. T., ktorými mal označený takmer každý predmet v byte. O život pripravil 11-ročného Tomasza Łojka, 12-ročného Artura Kawczyńskeho a rovnako starého Krzystofa Kaczmarka. Dôkladne vyšetrovanie neskôr ukázalo, že má na svedomí aj smrť 13-ročného Wojciecha Pryczu. Lekári ho vtedy označili za vraždiaci stroj, v médiách si zas pre obzvlášť brutálny čin vyslúžil prezývku Satan z Piotrkówa.

Zábery z rekonštrukcie vraždy chlapcov.
Zobraziť galériu (3)
Zábery z rekonštrukcie vraždy chlapcov.  (Zdroj: ipla)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu