Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenke na Cypre nasilu rozbili manželstvo: To, čo urobila potom, nikto nečakal!

Väznica v Menoyii
Väznica v Menoyii (Zdroj: cyprus mail)

MENOYIA - Slovenka Tatiana Chripková drží od utorka hladovku pred väzobnou väznicou na Cypre v meste Menoyia, kde držia jej manžela. Mahamoudou Congo z Burkina Faso tu čaká na vyhostenie do krajiny svojho pôvodu. Pár sa síce vzal už 3. novembra 2011, ale imigračný úrad zrazu rozhodol, že išlo o sobáš z rozumu. Tatiana svojím drastickým krokom chce docieliť, aby jej muža prepustili a obaja sa mohli presťahovať do Anglicka.

Chripková podľa tamojších médií pracovala na Cypre posledných sedem rokov, ale nedávno si našla zamestnanie vo Veľkej Británii a mala v úmysle sa tam aj s manželom odsťahovať. Kým bola v zahraničí, pobočka policajného imigračného úradu vyhlásila, že ich sobáš bol sobášom z rozumu a Conga okamžite zatkli a strčili do väznice. Ako rodinný príslušník občana EÚ mal pritom muž povolenie na pobyt až do roku 2017, to mu ale zrušili.

Akonáhle sa Slovenka dozvedela o zatknutí manžela, vrátila sa späť na Cyprus a podala návrh na jeho prepustenie. Žiadnu odpoveď však nedostala. Autority kritizovala aj za to, že jej manžel zmeškal stretnutie na britskom konzuláte kvôli povoleniu pre vstup do Spojeného kraľovstva, kde by sa k nej pridal.

Chripková sa mala pre noviny Cyprus Mail vyjadriť, že väznicu neopustí, aj keby ju to malo zabiť. "Máme skutočné manželstvo. Milujem svojho manžela a chceme jednoducho odísť pracovať do Veľkej Británie. Ale neodídem odtiaľto. Nezaujíma ma, čo sa stane," uviedla Slovenka.

Podľa organizácie na podporu migrantov KISA neexistuje žiadny jasný postup pri rozhodovaní o tom, čo predstavuje sobáš z rozumu. Častokrát vraj iba úrady prehlásia, že manželstvo je falošné a bez dostatočných dôkazov deportujú ľudí len na základe podozrenia.

Médiá informovali aj o štyroch Iráncoch, ktorí držali hladovku pred ministerstvom vnútra, aby si vyžiadali prejednanie ich prípadu. Na Cypre pritom boli desať rokov a chceli, aby im bol daný trvalý pobyt alebo občianstvo. Na základe prísľubu o novom prerokovaní sa rozhodli štrajk ukončiť. Ak sa tak nestane, sú však pripravení s hladovkou opäť začať. Ide o politických utečencov, ktorí z krajiny odišli z obavy o vlastný život a životy rodinných príslušníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu