Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Utečencom zo Sýrie sa nechystáme pomôcť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko by malo prispieť k riešeniu súčasnej utečeneckej krízy, ktorá súvisí s občianskou vojnou v Sýrii. Dnes to uviedla právnička Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová.

Podľa Ligy by slovenské úrady mohli uchýliť časť tých, ktorí skončili napríklad v Turecku, alebo by mohli pomôcť členským štátom EÚ, ktoré čelia vysokému nárastu utečencov. Riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Bernard Priecel povedal, že keď Slovensko v roku 2004 čelilo tlaku takmer 11,5-tisíca žiadateľov o azyl, pomohli sme si sami a s prílevom cudzincov sme si poradili.

Bulharsko je jednou zo záchytných krajín. V súčasnosti eviduje asi 10-tisíc žiadostí o azyl práve pre sýrsky konflikt, hovorí Priecel. Porovnávať nás s touto veľkou krajinou je podľa neho zbytočné. Dopĺňa, že slovenský migračný úrad už Bulharom na pomoc posiela experta, ktorý im pomáha budovať utečenecké kapacity.

Števulová zase hovorí, že prijať utečencov "je minimum, čo by sme mohli urobiť, keďže sa každý rok vynakladajú prostriedky na financovanie zariadení pre žiadateľov o azyl, ktoré sú poloprázdne a tiež na financovanie migračného úradu, ktorý rozhoduje o udelení azylu".

Je podľa nej otázne, v akom rozsahu je potrebná existencia úradu v čase, keď čelíme významnému poklesu žiadostí o azyl. Migračný úrad ku koncu novembra 2013 evidoval 413 žiadostí o azyl. Azyl udelili 15 osobám. V roku 2012 sme dostali 732 žiadostí, v roku 2011 to bolo 491. Od roku 1993 udelilo Slovensko 618 azylov.

Priecel tvrdí, že nie je víťazstvom, keď budú tábory preplnené. V nekrízovom stave by Slovensko vedelo prijať do 800 ľudí, vysvetľuje. Žiadateľov o azyl zväčša umiestňujú do táborov. Ide o záchytný tábor v Humennom a dva pobytové tábory v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi. Ku koncu roka v nich bolo približne 150 ľudí. Právnička hovorí, že máme dosť kapacít aj možností, aby sme prijali sýrskych utečencov.

"Aj sa na nás množstvo ľudí obracia so žiadosťou o pomoc pre ich sýrskych známych, ale žiaľ, my im v tomto nevieme pomôcť a Slovensko v tejto oblasti nič nerobí. Mimovládne organizácie aj verejnosť by mali vyvinúť tlak, aby sme prejavili solidaritu a prijali aspoň niekoľko sýrskych rodín, ktoré trpia," uzatvára Števulová.

Za to, aby Slovensko prijalo utečencov zo Sýrie, sa prihovára aj Slovenská katolícka charita (SKCH). Ako vysvetľuje generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák, "Slovenská republika by mala prejaviť ochotu prijať sýrskych utečencov a poskytnúť im medzinárodnú ochranu, či už vo forme azylu alebo doplnkovej ochrany. Nemyslíme si, že by to malo nejakým spôsobom ohroziť bezpečnosť krajiny".

Útočisko by sme podľa neho mohli poskytnúť aspoň tým najzraniteľnejším skupinám, ako sú deti a osamelé matky, alebo ľudia s nepriaznivým zdravotným stavom. SKCH pomáha sýrskym utečencom, ktorí sa nachádzajú v Libanone a Jordánsku prostredníctvom sesterských organizácií siete Caritas, ktoré podporuje z verejnej zbierky. Jej výnos je viac ako 40-tisíc eur, hovorí Gumulák.

"Doteraz sme na pomoc sýrskym utečencom poslali už 29-tisíc eur. Množstvo utečencov, ktoré sa nachádza v okolitých krajinách susediacich so Sýriou je obrovské a neustále sa zvyšuje. Prijatie aj malého množstva utečencov zo Sýrie by bolo gestom solidarity, že nám osud ľudí zo Sýrie nie je ľahostajný," uzatvára.

Podľa údajov OSN počet utečencov zo Sýrie počas roka 2013 stúpol štvornásobne a na jeho konci ho organizácia odhadla na 2,4 milióna. Medzinárodná organizácia Amnesty International v decembri 2013 uviedla, že celá EÚ zatiaľ prijala iba 55-tisíc uchádzačov o azyl zo Sýrie, za čo by sa mali predstavitelia dvadsaťosmičky "hanbiť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu