Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sériový vrah, ktorý desí Poľsko, sa ozval z basy: Šokujúci list krátko pred prepustením!

Trynkiewicza od slobody delí už len pár dní
Trynkiewicza od slobody delí už len pár dní (Zdroj: TVP Lodz)

PIOTRKÓW - Pracoval som na sebe a je zo mňa úplne iný človek. Píše v liste adresovanému novinárke poľskej televízie Polsat sériový vrah Mariusz Trynkiewicz (52), ktorý pred rokmi beštiálnym spôsobom pripravil o život štyroch malých chlapcov (†11, †12, †12, †13). Po viac ako 21 rokoch tak po prvý krát prelomil mlčanie a rozhodol sa prehovoriť o tom, ako ho väzenské prostredie zmenilo a nevyhýba sa pritom ani kritike miestnych médií, ktoré by ho najradšej videli v ústave pre nebezpečných zločincov.

Bývalý učiteľ telesnej výchovy Mariusz Trynkiewicz zrejme už začiatkom februára opustí štyri steny väzenskej cely. Poliakom z predstavy, že sa bude môcť štvornásobný vrah voľne pohybovať medzi ľuďmi a najmä deťmi, naskakuje husia koža. Miestne média v súvislosti s jeho prepustením zas kritizujú úrady, ktoré si dali na čas so zákonom o umiestnení podobne nebezpečných zločincov do špeciálnych zariadení.    

Trynkiewicz na rozruch okolo jeho prepustenia reagoval listom, ktorým po vyše 21 rokoch prelomil mlčanie. Zaslal ho novinárke televízie Polsat a tá jeho obsah začiatkom týždňa odvysielala v relácii "Państwo w Państwie".  Odsúdený vrah sa v ňom snaží očistiť svoje meno a ľudí ubezpečiť, že im žiadne nebezpečenstvo z jeho strany nehrozí. "25 rokov nie je dosť? ...absolvoval som liečbu vo väznici v Opole-Strzelce, kde som spolupracoval so psychológmi a zúčastnil sa na terapii," píše v liste.

Ako ďalej prezradil, počas dlhých rokov za mrežami nesedel na zadku so založenými rukami, ale aktívne na sebe pracoval a teraz je z neho úplne iný človek. V riadkoch adresovaných médiám sa tiež vyjadril k verejnej diskusii o zákone, ktorým chcú úrady podobných zločincov aj po prepustení izolovať od verejnosti a umiestňovať ich do centier pre prevenciu rizikového správania. "Bol som odsúdený na 25 rokov odňatia slobody. Tak znie konečný rozsudok a ak by som bol umiestnený do uzavretého centra, doba odňatia slobody by sa predĺžila, čo by bol už druhý trest za ten istý čin," vysvetľuje  Trynkiewicz.

Sériový vrah si v base zjavne kráti chvíle aj študovaním trestného práva. V riadkoch už však nespomína fakt, že 25-ročný trest mu bol udelený až po amnestii, vďaka ktorej sa vyhol štyrom trestom smrti.

Mariusz bol v minulosti učiteľom telesnej výchovy v meste Piotrków. O to viac miestnych obyvateľov v roku 1988 šokovala správa, že vo svojom byte brutálne zavraždil troch neplnoletých chlapcov.  Ich telíčka zabalil do plachiet s iniciálami M. T., ktorými mal označený takmer každý predmet v byte. O život pripravil 11-ročného Tomasza Łojka, 12-ročného Artura Kawczyńskeho a rovnako starého Krzystofa Kaczmarka. Dôkladne vyšetrovanie neskôr ukázalo, že má na svedomí aj smrť 13-ročného Wojciecha Pryczu. Lekári ho vtedy označili za smrtiaci stroj, v médiách si zas pre obzvlášť brutálny čin vyslúžil prezývku Satan z Piotrkówa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu