Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lietadlo pristálo na zlom letisku, dobrzdilo len tesne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká letecká spoločnosť Southwest začala v pondelok vyšetrovanie vo veci nedeľňajšieho chybného pristátia jej lietadla so 125 cestujúcimi na palube. Stroj Boeing 737 totiž skončil na inom letisku v štáte Missouri, ako mal.

Stroj očakávali na letisku v meste Branson, odkiaľ mal pokračovať v ceste do Dallasu. Lietadlo smerujúce z Chicaga však dosadlo na plochu o niekoľko kilometrov ďalej, na inom bransonskom letisku Taney County.

Okamžitým problémom pre posádku bola jeho krátka pristávacia plocha. Stroj tak musel podľa svedkov začať rýchlo a tvrdo brzdiť, aby zastavil. Stalo sa tak menej ako 200 metrov pred jej koncom. Runway totiž mala iba polovičnú dĺžku, ako je na hlavnom letisku v Bransone. Spoločnosť Southwest sa ospravedlnila pasažierom, ponúkla im vrátenie peňazí a dopravila ich na pôvodne letisko, odkiaľ ich náhradný stroj dopravil do Dallasu.

Obdobná situácia v USA sa odohrala aj koncom novembra. Vtedy jedno z najväčších nákladných lietadiel na svete omylom pristálo na letisku v štáte Kansas. Boeing 747 Dreamlifter smeroval z newyorského medzinárodného letiska Johna F. Kennedyho, no namiesto vojenskej základne omylom dosadol na neďalekom provinčnom letisku, ktoré nie je uspôsobené na lietadlá tohto typu.

Boeing 747 Dreamlifter omylom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Odborníci preto museli overiť, či bude stroj dlhý viac ako 70 metrov schopný vzlietnuť bez rizika nehody. Nakoniec však boeing s rozpätím krídiel 65 metrov dostal povolenie na odlet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu