Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Nové odhalenia Boeingu s 239 pasažiermi: Dvom cestujúcim ukradli pasy, zachránili im život!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Lietadlo leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, o ktorého osude už 24 hodín nie je nič známe, možno zmenilo pôvodný smer letu na Peking a vrátilo sa zrejme do oblasti, kde sa po ňom teraz pátra. Pripustili to dnes vyšetrovatelia na základe analýzy radarových záznamov. Oblasť, kde ho hľadajú, preto pátracie tímy rozšírili aj o západné pobrežie Malajzie. Na palube bolo 227 cestujúcich a 12 členov posádky. Podozriví sú najmä dvaja cestujúci, ktorým boli ukradnuté pasy a na palube sa nenachádzali. Vyšetrovatelia počítajú aj s teroristickým útokom.

Šokujúce správy o možno teroristickom útoku priniesla americká stanica NBC News. Vraj za pádom lietadla mohli stáť teroristi. Letu sa nemali totiž zúčastniť dve osoby, ktorých pasy mali byť ukradnuté. Dve dotknuté osoby, ktoré mali byť na palube však v čase havárie boli v bezpečí niekde úplne inde. Momentálne je všetko v štádiu vyšetrovania. Po zmiznutí z radarov s lietadlom hovoril neznámy pilot ďalšieho lietadla smerujúceho do Japonska. Nové skutočnosti zatiaľ stále čakajú na odhalenie.

Vietnamský portál podľa najnovších informácií objavil možný vrak lietadla v mori.

Lietadlo vietnamského námorníctva zbadalo v mori predmet, o ktorom sa domnieva, že by mohol patriť k  nezvestnému malajzijskému linkovému lietadlu. Stratilo sa v sobotu v oblasti Juhočínskeho mora s 239 ľuďmi na palube. Nález uvedeného predmetu oznámila vietnamská civilná letecká správa na svojej webovej stránke.

Podľa tohto zdroja, ktorý citovala agentúra Reuters, bolo už príliš tma na to, aby vedeli povedať s istotou, že ide o časť lietadla. K danému miestu vo vodách južného Vietnamu vyšlú zajtra ráno viac lietadiel, aby nález preskúmali. Malajzijskí predstavitelia predtým povedali, že lietadlo sa doteraz nepodarilo nájsť, hoci sa do pátrania po ňom zapojilo 34 lietadiel a 40 lodí.


Nové odhalenia Boeingu s
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovatelia prešetrujú identitu štyroch cestujúcich zmiznutého lietadla

Pátranie po lietadle spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré prepravovalo 239 ľudí a zmizlo v sobotu hodinu po štarte v Kuala Lumpure, je stále neúspešné, uviedol dnes námestník úradu malajskej civilnej obrany Azhaddin Abdul Rahman. Azhaddin spresnil, že úrady teraz prešetrujú informáciu, že dvaja pasažieri cestovali s ukradnutými pasmi občanov Talianska a Rakúska, čo živí špekulácie, že zmiznutie lietadla je výsledkom teroristického útoku. Skúmajú aj identitu najmenej dvoch ďalších osôb na palube.

Tento muž mal neskutočné šťastie
Zobraziť galériu (7)
Tento muž mal neskutočné šťastie  (Zdroj: SITA)

Nemenovaný malajský bezpečnostný analytik podľa agentúry DPA povedal, že náhle zmiznutie letu MH370 má podobný scenár ako bombový útok na lietadlo spoločnosti Pan Am z roku 1988. Náhla strata kontaktu s posádkou podľa neho nasvedčuje tomu, že bez ohľadu na to, čo sa stalo, "pilot alebo ľudia na palube nemali čas reagovať".

Malajzijský minister dopravy Hishammuddin Hussein v noci nadnes apeloval na obyvateľov svojej krajiny, aby nešpekulovali o príčinách zmiznutia lietadla, ale počkali na výsledok pátrania a prípadne vyšetrovania.

Nové odhalenia Boeingu s
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Spojené štáty vysielajú agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a ďalších odborníkov, aby v Malajzii pomohli vyšetriť zmiznutie lietadla tamojšej leteckej spoločnosti, informovala agentúra DPA. Podľa denníka Los Angeles Times agenti FBI si prezrú videozáznam z letiska Kuala Lumpure, odkiaľ lietadlo štartovalo, pričom sa sústredia na zábery odlietajúcich cestujúcich a porovnajú ich so záznamami protiteroristickej databázy.

Na palube lietadla typu Boeing 777-200 bolo 227 cestujúcich, vrátane dvoch malých detí do 23 mesiacov, a 12 členov posádky. Medzi cestujúcimi boli aj najmenej traja občania USA, z toho jedno dieťa do dvoch rokov. Dvadsiati cestujúci boli zasa zamestnancami americkej high-tech firmy Freescale Semiconductor so sídlom v Austine v štáte Texase, pričom 12 pochádzali z Malajzie a ôsmi boli pôvodom z Číny.

Nové odhalenia Boeingu s
Zobraziť galériu (7)

Leteckí dispečeri stratili kontakt s lietadlom asi hodinu po štarte z Kuala Lumpuru. Stroj smeroval do Pekingu. Posádka počas letu nevyslala žiaden núdzový signál. Poveternostné jednotky boli výborné. Predpokladá sa, že lietadlo spadlo v blízkosti vietnamského pobrežia. V Juhočínskom mori dnes prácu obnovili pátracie a záchranné tímy z Malajzie, Vietnamu, Číny, Singapuru, Spojených štátov i Filipín.

Americké námorníctvo do oblasti vyslalo plavidlo USS Pinckney, na ktorého palube sú pátracie a záchranárske vrtuľníky. V oblasti bude patrolovať aj lietadlo typu P-3C Orion, ktoré je vybavené radarom a komunikačným zariadením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu