Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pretória má novú sochu Nelsona Mandelu

Pretória má novú sochu Nelsona Mandelu
Pretória má novú sochu Nelsona Mandelu (Zdroj: SITA)

PRETÓRIA - Juhoafrickí predstavitelia v pondelok odhalili pred sídlom vlády v Pretórii deväťmetrovú sochu bývalého prezidenta Nelsona Mandelu, ktorý 5. decembra zomrel vo veku 95 rokov.

Slávnostný obrad za účasti prezidenta Jacoba Zumu sa uskutočnil pri príležitosti sviatku zmierenia, ktorý si Juhoafričania tento rok pripomínajú zhodou okolností deň po tom, ako Mandelu pochovali a skončil sa týždeň trvajúci štátny smútok.

Nová socha sa nachádza na priestranstve obklopujúcom takzvané Budovy únie, kde svetoznámy bojovník proti rasovej segregácii po zvolení za prezidenta v roku 1994 vystúpil s inauguračným prejavom. Pre mnohých Juhoafričanov bol pritom vládny komplex kedysi nenávideným symbolom režimu presadzujúceho apartheid. Napriek Mandelovmu úmrtiu sa odhalenie sochy nieslo v radostnej atmosfére, ktorú dokresľovala vojenská hudba či prelety stíhačiek.

Mandelu v nedeľu pochovali v dedine Qunu na juhovýchode JAR, kde vyrastal. Na pohrebe sa zúčastnilo približne 4500 ľudí vrátane afrických štátnikov a britského princa Charlesa. Pietna spomienka za exprezidenta, na ktorej sa zúčastnili predstavitelia z celého sveta, sa konala ešte v utorok na futbalovom štadióne v Sowete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu